VIDEO: Při výkopových pracích v Únanově našli 92 pancéřovek a přes 2000 ručních granátů

ZNOJMO – V Únanově na Znojemsku se ve středu našlo při výkopových pracích pro přípojku k domu značné množství munice z druhé světové války. Jde o několik tisíc kusů granátů a pancéřových pěstí.

Nedávno jsme vás informovali v článku o nálezu pancéřových pěstí na Znojemsku u obce Práče. Tento týden došlo k dalším nálezům nebezpečné munice z války v Únanově na Znojemsku. Při výkopových pracích našli dělníci 92 pancéřových pěstí a přes 2000 ručních granátů. Od středy tam asistují hasiči, na místě spolupracuje také Záchranný útvar s technikou pro výkopové a zemní práce.  Přítomni jsou policisté a pyrotechnici. Obyvatele z přilehlých domů policisté evakuovali. Do okolí naleziště z bezpečnostních důvodů nikdo nesmí, střeží ho policie. Kvůli nálezu musely být evakuovány i dva přilehlé domy, týkalo se to desítky lidí.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Podle policejního mluvčího Petra Valy se událost obešla bez ztrát na majetku či lidských životech díky ukázkové reakci nálezců. Granáty pyrotechnici ve čtvrtek odpoledne odpálili nedaleko v poli. Granáty musely být odpáleny, protože jejich převoz by byl nebezpečný. Prostřednictvím techniky UDS-214 byly na místě zásahu vyhloubeny jámy vhodné pro řízený a bezpečný odpal této munice. Nyní budou na řadě dohledávací práce. Výkop, v němž pracovníci firmy munici objevili, se poté zasype. Na místě je z preventivních důvodů i záchranná služba. „Máme tady inspektora provozu a záchranářskou posádku, jsme připraveni, pokud by byla naše pomoc potřeba, poskytnout péči,“ uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová.