Za atraktivními hasičskými soutěžemi příští týden do Přerova i do Olomouce

PŘEROV, OLOMOUC – Hned dvě atraktivní hasičské soutěže se uskuteční příští týden. V Přerově proběhne regionální soutěž ve vyprošťování u dopravních nehod, v Olomouci se drsní muži utkají ve čtyřech atraktivní h disciplínách v soutěži TFA Olomouc 2022 (Toughest Firefighter Alive – Nejtvrdší hasič přežije).

Regionální soutěž jednotek požární ochrany Hasičského záchranného sboru Olomouckého a Zlínského kraje ve vyprošťování u dopravních nehod bude ve středu 18. května hostit Přerov. Jde již o pětadvacátý ročník. Od 9 hodin se soutěžní družstva utkají na náměstí Přerovského povstání. Pro každý tým profesionálních hasičů bude připravena jedna dopravní nehoda se zapeklitým scénářem, s jehož řešením si budou muset poradit v omezeném čase a pod přísným dohledem rozhodčích. „Soutěž je velice divácky atraktivní, proto zveme širokou veřejnost, aby se přišla podívat na náročnou práci hasičů u dopravních nehod,“ láká tisková mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Neméně atraktivní soutěž se po dvouleté pauze vrací do Olomouce. Před budovou Regionálního centra Olomouc (RCO) se ve čtvrtek 19. května od 9:45 hodin utkají profesionální i dobrovolní hasiči z celé České republiky v soutěži TFA Olomouc 2022 (Toughest Firefighter Alive – Nejtvrdší hasič přežije). Trať bude postavena paralelně pro současný postup dvou soutěžících. Skládá se ze čtyř úseků, kdy musejí hasiči splnit tyto úkoly:

  1. úsek – Běh s požárními hadicemi
    Po startu soutěžící běží k připravené požární stříkačce, na ni napojí dvě hadicová vedení, která následně uchopí za proudnice a rozvine je. Spoje se mu nesmí rozpojit. Pak smotá dvě hadice, které odnese do boxu. Žádná část hadice nesmí z boxu vyčnívat.
  1. úsek – Hammer box, tunel, figurína a bariéra
    Soutěžící doběhne k hammer boxu a palicí provede 80 úderů, tunelem pronese 20kg závaží tam a zpět, transportuje 80kg figurínu a na závěr překoná bariéru.
  1. úsek – Výstup na lešení
    Čtyři nastavovací žebříky soutěžící opře o lešení, na které následně vystoupá a nahoře vytáhne 20kg závaží. Cestou do cíle ještě napojí proudnici na monitor.
  1. úsek – Běh do 18. patra
    Poslední disciplínou tohoto fyzicky velmi náročného závodu je výstup do 18. patra výškové budovy RCO.

Po sečtení všech časů proběhne vyhodnocení soutěže v několika kategoriích a předání cen vítězům.