Třináct pozoruhodných míst Jeseníků v létě ožije hudbou

JESENÍKY – Na třináct pozoruhodných míst Jeseníků a okolí se letos vrací 16. ročník festivalu Klášterní hudební slavnosti. Od května do září se v nich uskuteční 21 koncertů českých i zahraničních interpretů hudby klasické, jazzové, worldmusic i muzikálové.

  1. Domovským městem přehlídky je tradičně město Šumperk. Chrámová loď Klášterního kostela se mnohonásobně osvědčila a letos se v ní uskuteční hned tři významné koncerty, včetně závěrečné Carminy Burany Carla Orffa. Novinkou bude hostování v Divadle Šumperk se světovou premiérou novodobého uvedení komické opery Vesnický trh J. A. Bendy, a to hned na úvod festivalu 30. května.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

2. Již tradičně se Klášterky vrací do města Jeseník. Tento rok zde patronka festivalu Jana Boušková představí umění svých studentek harfy a v září se v Priessnitzových léčebných lázních odehraje Večer českého melodramu.

3. Významným partnerem festivalu se stalo i město Šternberk, kde na nádvoří Augustiniánského kláštera v červnu zazní melodie George Gershwina. V Chrámu Zvěstování Panny Marie se pak v září uskuteční velký koncert chlapeckého sboru Boni Pueri s Wranitzky Kapelle u příležitosti Dnů evropského dědictví.

4.  Premiérově bude festival hostit Bruntál, a to hned dvakrát. Na začátku července zavítá do prostoru zámecké Sala terreny s worldmusic Duo Jedlinský & Fišer, a poté předposledním koncertem festivalu do kostela Nanebevzetí Panny Marie s recitálem o Antonínu Dvořákovi Kateřina Englichová s Martinou Kociánovou.

5. Velice oblíbenou destinací je Tančírna v Račím údolí, a proto se do ní podíváme rovněž dvakrát. Nejprve v červenci s rytmy argentinského tanga a na konci srpna s klasickou hudbou v původní interpretaci souborem Musica Florea.

6. Neméně pozoruhodná je Hudební hala v malebné Karlově Studánce, která je známá specifickou architekturou dřevěných staveb v klasicistním empírovém slohu. Do běžně nepřístupného sálu si můžete přijít poslechnout Koncert pro krále Friedricha II. a na konci srpna multižánrový Epoque Quartet.

7. Po loňské premiéře se festival vrací do Bílé Vody, vísky na hranicích s Polskem. Kostel klášterního komplexu piaristů s fantastickou akustikou učaroval nejednomu hudebníkovi. Letos jím bude kytarista Štěpán Rak.

8. Nádvoří zámku Velké Losiny skýtá prostor pro večer pod hvězdami, letos ve společnosti vynikajících mladých akordeonistů z Duo Absoluto.

9. Do nedalekého dřevěného kostelíku v Maršíkově si v červenci ze světových pódií odskočí violoncellista Jiří Bárta a zahraje Sólo pro Bacha.

10. Místem s velkým duchovním přesahem a také oblíbeným výletním cílem je bezpochyby Hora Matky Boží na Hedeči. Letos se tam můžete vypravit za uměním violistky Jitky Hosprové a jejího manžela, houslisty Maurizio Sciaretty.

11. Koncert vynikajícího Škampova kvarteta na zámku Bludov se uskuteční díky laskavosti paní hraběnky Mornstein – Zierotin, jejíž rodina zámek trvale obývá.

12. Za návštěvu také stojí Kulturní dům Skleník v Loučné nad Desnou. V bývalém zámeckém skleníku, přetvořeném na pozoruhodný sál s velkými prosklenými stěnami, zahraje vynikající český pianista Ivo Kahánek.

13. Do kulturního srdce Rapotína, Komunikačního a koordinačního centra, přiveze v září zpěvačka Bára Basiková průřez muzikálovými melodiemi.

Vstupenky na jednotlivé koncerty si můžete zakoupit ZDE.