VIDEO: Někteří řidiči jsou nepoučitelní a jezdí pod vlivem alkoholu nebo drog

JIHOMORAVSKÝ KRAJ – Jihomoravští policisté se znepokojením sledují rostoucí počet řidičů, kteří řídí pod vlivem alkoholu či drog. Jen v Brně to za první čtyři měsíce letošního roku bylo 406 hříšníků.

Policisté na území celého kraje se v pátek a v pondělí zaměřili v rámci dopravně-bezpečnostní akce na dodržování zákazu požívání alkoholu a jiných návykových látek před jízdou a během jízdy. U 27 řidičů ukázal přístroj hodnotu do 1 promile, za což je kromě 7 bodů výše sankce do 20 tisíc korun a až 12 měsíců zákaz řízení. Dalších 5 šoférů se bude zodpovídat z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, protože jeli ve stavu vylučujícím způsobilost, za což hrozí odnětí svobody až na 1 rok a peněžitý trest až do výše 50 tisíc korun a 2 roky zákaz řízení. Pod vlivem drog jelo 8 řidičů. „Někteří test odmítli, což jim ve správním řízení vynese sankci v rozmezí 25 až 50 tisíc korun a až dvouletý zákaz řízení,“ sdělil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Stoupají i čísla dopravních nehod, způsobených pod vlivem. V případě alkoholu jde o 187 nehod, což je o 46 více ve srovnání s loňským rokem, i když byl na silnicích menší pohyb. Řidiči pod vlivem drog bourali v 15 případech. „Akce tohoto typu budeme opakovat, zejména v oblastech, kde dochází k dopravním nehodám pod vlivem,“ dodal Šváb.