Klíšťata nejsou jen v lesích. Pozor na rozšířené mýty

Na to jak je klíště malé, může člověku hodně znepříjemnit život. Je totiž přenašečem různých, a mnohdy velmi závažných, nemocí. Kde ho můžeme nejčastěji potkat? Dávejte pozor na různé polopravdy a mýty, které mnohdy vedou k nebezpečnému podcenění skutečnosti.

Klíště chytnete jen v listnatém lese

Je pravdou, že klíšťata mají ráda listnaté lesy. Můžete na ně však v pohodě narazit také v lesích jehličnatých a velmi často v  smíšených. Vyloženě si libují na vlhkých a teplých místech, takže okupují travnaté porosty kolem řek, na březích rybníků, okraje lesů. V posledních letech na ně běžně narazíte také v městském parku či na zahradě. Naopak nemají ráda sucho a horko, takže relativně méně jich je v jehličnatých lesích bez spodního porostu a na prosluněných suchých místech.

Klíště na vás skočí i ze stromu

Je pravdou, že klíště je potvora, která na vás číhá i tam, kde ji vůbec nečekáte. V korunách stromů však nežije, takže pokud sedíte pod stromem, nemusíte mít strach, že spadne z jeho větví na hlavu. Můžete ho ale chytit zespodu. Klíště obecné žije nejčastěji v trávě, a pozor, můžete na něj narazit také v keřích, a to až do výšky 1,5 m. Záleží ale na jeho vývojovém stádiu. Jeho larvy žijí nejníže, výše pak nymfy a nejvýše dospělý jedinec.

Je dobré vědět, že na klíště můžete narazit nejen v trávě, ale také v suchém spadaném listí nebo na dřevě, nejčastěji pod kůrou, kde se schovávají v chladnějším počasí.

V chladném počasí klíště nechytnete

Jak jsem již uvedli, klíště má rádo teplo, ale to neznamená, že ho můžete chytnout jen v létě. Naopak, klíšťata začínají být aktivní již přibližně při teplotě 5°C. Na jaře jejich aktivita prudce stoupá. Například v letošním  květnu se výstrahy pohybují v rozmezí 7 až 9 (přičemž 10 je nejvyšší riziko). Riziko však hrozí rovněž na podzim.

Člověka napadá jen dospělé klíště

Naneštěstí toto není pravda. Přisát se na člověka mohou i jeho larvy a nymfy, což je docela problém, protože jsou maličké, velmi lehce přehlédnutelné. Např. larva neměří ani jeden milimetr a má jen tři páry nohou. Po dvou až třech dnech se napije, takže vypadá jako malá špendlíková hlavička a člověk ji často seškrábneme nehtem s tím, že se jednalo o malinký stroupek. I ta vás však může infikovat. Pak si lidé myslí, že záhadně onemocněli i bez klíštěte.

Boreliózu přenášejí jen klíšťata

Toto tvrzení bude patrně mezi odborníky ještě nějakou dobu předmětem diskuzí. Nicméně, i odborníci připouštějí, že lymskou boreliózu může přenášet i hmyz, který saje krev, jako např. komáři nebo muchničky. Proto je dobré používat repelenty. Mnohé z nich odpuzují současně jak klíšťata, tak další hmyz.

Klíšťata odpuzuje světlé oblečení

Mít světlé a pokud možno hladké oblečení je výhodou. Nikoli ovšem proto, že by se ho klíšťata bála, ale proto, že na něm tyto potvory lépe objevíte. Na hladké látce je pro ně o něco horší se zachytit.

Klíšťata se orientují podle čichu, mají ráda sladkou krev a nevoní jim vitamín B

Klíště pozná, že se blíží „kořist“, tedy zvíře nebo člověk, na základě vylučovaného oxidu uhličitého, otřesů a změny teploty. Pach vnímají také. Odborníci tvrdí (avšak nepanuje zde absolutní shoda), že chuť krve či pach potu pro ně není rozhodující a že nejsou k dispozici vědecké studie, které by potvrdili hypotézy o sladké krvi nebo to, že nesnášejí pach kvasnic, resp. vitamínů řady B. Nicméně „Béčko“ člověku zpravidla neublíží, takže ho někteří svým pacientům v souvislosti s klíšťaty schvalují.

Pokud se klíště odstraní jako malé, infekci nepřenese

Velikost klíštěte pomáhá orientačně určit, jak dlouho bylo klíště přisáté. Velké nacucané klíště hovoří o tom, že mohlo být přisáto třeba i celých 24 hodin. Délka přisátí zvyšuje pravděpodobnost přenosu nákazy. Nakazit se však můžete klidně již po necelých dvou hodinách přisátí klíštěte, což platí zejména pro klíšťovou encefalitidu. U lymské boreliózy se určuje doba delší, 12 až 24 hodin.

Klíšťata jsou nebezpečná pouze pro člověka, zvířatům neublíží

Klíšťata jsou nebezpečná i pro zvířata, a to v různé míře. Jelikož jsme národem milujícím psy, je dobré vědět, že klíště může přenést onemocnění také na psa. Na rozdíl od člověka, psy je možné očkovat proti lymské borelióze.