FOTO: Pět obřích soch z písku již zdobí náplavku v Písku

PÍSEK – Pět obřích soch z písku již zdobí náplavku u Kamenného mostu. Letos jsou věnovány partnerským městům Písku – Jičínu, slovenskému Veľkému Krtíši, rakouskému Bad Leonfeldenu a německému Deggendorfu a Wetzlaru. Sochy zobrazují architekturu těchto měst, jejich atributy či postavy, které jsou s daným místem spojeny.

Jak uvedla mluvčí písecké radnice Petra Měšťanová, na soše Jičína nemohla chybět Valdštejnská brána ani Rumcajs s Mankou, sochu Deggendorfu zase zdobí vrhačka knedlíků, na díle věnovaném Wetzlaru je básník Goethe, který v tomto městě pobýval. Vinná réva na soše Veľkého Krtíše odkazuje na vinařskou tradici tohoto města, dílu věnovanému Bad Leonfeldenu dominuje radnice.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Sochy jsou opět umístěny u hrany náplavky, díky tomu mohli sochaři pracovat i s jejich zadní stranou. Stejně jako loni jsou díla ze strany od řeky v nočních hodinách osvětlena,“ řekla Edita Kučerová z odboru školství a kultury. Díla vytvořila firma akademického sochaře Mariana Maršálka, který na tvorbě soch v Písku již v minulosti několikrát spolupracoval. Dalšími tvůrci jsou Václav Lemon a Josef Faltus.

Stejně jako v minulých letech je nedaleko soch, na promenádě v Čechově ulici, umístěna venkovní výstava fotografií. Tentokrát je věnována povodním, které ve 20. století zasáhly Písek, a nese název „KDYŽ SE ŘEKA ZLOBÍ – 20 let od povodně 2002″. Výstavu soch letos doplní audio příběh „Anička a skřítek Pimon“, který posluchače provede po všech pěti zobrazených partnerských městech. Lidé si mohou stáhnout do svého chytrého telefonu.

Sochy z písku v Písku 2022 (zdroj mesto-pisek.cz)
Sochy z písku v Písku 2022 (zdroj mesto-pisek.cz)
Sochy z písku v Písku 2022 (zdroj mesto-pisek.cz)
Sochy z písku v Písku 2022 (zdroj mesto-pisek.cz)