Jeskyně Na Špičáku, jedny z nejstarších v Evropě, ukrývají cennost

Jeskyně Na Špičáku patří mezi přírodní výtvory poznamenané dnes již hodnotným neobvyklým množstvím nápisů a kreseb. Najdete je v podhůří Jeseníků ve významném krasovém území. Řadí se mezi jedny z nejstarších písemně doložených jeskyní v Evropě. Jisté je, že byly objeveny už ve středověku při lámání mramoru. Nenechte si ujít procházku labyrintem chodeb, puklin a síní, oblíbenými místy netopýrů a vrápenců, kteří zde zimují.

Jeskyně Na Špičáku i pro handicapované

Veřejnosti zpřístupněné jeskyně Na Špičáku najdete mezi obcemi Supíkovice a Písečná na Jesenicku. Ve starší literatuře byste jeskyně našli též pod názvem Supíkovická jeskyně nebo Jeskyně v Supíkovicích. Obšírnější průzkumy a mapování jeskyní proběhly v 80. letech 19. století. Za války se jeskyně staly útočištěm obyvatel z okolí i německých vojáků. Dnes můžete jeskyně Na Špičáku navštívit i se svým handicapovaným kamarádem. Některé části prohlídkové trasy byly upraveny tak, že zde projedete i s invalidním vozíkem. Tím se jeskyně Na Špičáku zařadily mezi bezbariérové.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Správní budova u jeskyně Na Špičáku. Zdroj: Správa jeskyní ČR
Správní budova u jeskyně Na Špičáku. Zdroj: Správa jeskyní ČR

Krása nad zemí i pod zemí, to jsou jeskyně Na Špičáku

Jeskyně Na Špičáku vás přivítá malebným zákoutím s krásně upravenou historickou správní budovou. Najdete ji pod vrchem Velký Špičák s bukovým lesem na skalnatých svazích. Při dobré viditelnosti se zde můžete kochat krásnými výhledy na hřeben Hrubého Jeseníku s Červenohorským sedlem a nedalekou rozhlednou na Zlatém chlumu.
Převážně horizontální labyrint chodeb, puklin a síní vytvořily vody povrchových toků v krystalických vápencích – mramorech. K hluboké skalní průrvě se schodištěm vás do původního, od středověku známého vchodu do jeskyně, zavede kamenitá stezka mezi prastarými buky. Jeskyně Na Špičáku nepatří mezi jeskyně s bohatou krápníkovou výzdobou, ale přesto se v ní dochovaly masivnější sintrové náteky na stěnách a částech podlah, i drobné stalaktity a záclonky ve výklencích.

Historické nápisy a kresby v jeskyni Na Špičáku. Zdroj: Správa jeskyní ČR
Historické nápisy a kresby v jeskyni Na Špičáku. Zdroj: Správa jeskyní ČR

Nahlédněte do minulosti díky nápisům a kresbám

Po celé jeskyni uvidíte na stěnách a stropech množství historických nápisů a kreseb. Tato zachovalá malba z historických dob je dnes cenným pohledem do časů dávno minulých. Kresby a nápisy byly vytvářeny různou technikou. Unikátem je nedávno zrestaurovaná renesanční malba Adorace Krucifixu a alchymistické symboly slunce (zlato) a půlměsíce (stříbro).

Kudy vede prohlídka s průvodcem?

Nejzajímavějším místem labyrintu v jeskyních Na Špičáku je křižovatka chodeb zvaná Kalvárie s typicky srdcovitými profily chodeb. Cesta vás dál zavede Dvojitou srdcovou chodbou do největší prostory jeskynního systému – Velkého dómu. Za ním je síň Naděje s úzkou odbočkou do chodby Naděje. Také zde uvidíte mnoho starých nápisů a kreseb. Jeskyni poté opustíte umělou štolou, proraženou roku 1954.

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době a vstupném najdete na internetových stránkách Správy jeskyní ČR – Jeskyně Na Špičáku. Parkovat můžete před provozní budovou, a to zdarma.

Sčítání netopýrů v jeskyni Na Špičáku. Zdroj: Správa jeskyní ČR
Sčítání netopýrů v jeskyni Na Špičáku. Zdroj: Správa jeskyní ČR

Kde najdete jeskyně Na Špičáku?

Kraj: Olomoucký
Okres: Jeseník
Obec: Supíkovice

Kontakt

Správa jeskyní ČR
Jeskyně Na Špičáku
790 51 Supíkovice

tel.: +420 584 423 129, +420 602 295 562
e-mail: spicak@caves.cz
www.caves.cz/jeskyne/jeskyne-na-spicaku

Tip na fajn výlet

Pokud rádi navštěvujte a poznáváte krásu, kterou pod zemí vytvořila příroda, nevynechejte jeskyně Na Pomezí na Jesenicku s nádhernou a bohatou krápníkovou výzdobou.