V malé italské vesničce Canneto záhadně hořelo úplně všechno

Nejen setkání s kulovými blesky a podobnými světelnými úkazy mají dlouhou tradici. Podobné je to i se spontánně propukajícími ohni, za jejichž původce jsou považováni – podle ducha doby – buď démoni zla, nebo pubertální mládež, která podvědomě generuje fenomén poltergeistu.

Záhadný případ v Cannetu

To ale nevysvětlí případ, k němuž došlo počátkem roku 2004 na severním pobřeží Sicílie. Přiměl obyvatele celé vesnice, aby své domovy navždy opustili.

V rybářské vesničce Canneto di Caronia na březích Tyrhénského moře žilo jen 39 lidí. Dnes se tam zdržuje už jenom několik vědců a techniků, kněží a zaklínači duchů. Co se tu tedy přihodilo?

V této vesničce náhle začaly podléhat ohni nejrůznější předměty a přístroje. Auta, mikrovlnné trouby, vysavače, pračky, mobilní telefony, dokonce i mrazicí boxy. Oheň vždy vše důkladně zničil. Zprvu to lidé přičítali poruchám v rozvodné elektrické síti. Proto byli překvapeni, když začaly hořet také židle a postele. Dodavatel elektřiny nato odpojil vesničku z hlavní sítě a napojil ji na nouzový generátor proudu. Agregát však vzplanul a úplně vyhořel.

Starosta prohlásil, že nemá nejmenší potuchy, co se tu vlastně děje. Někteří obyvatelé byli přesvědčeni, že v tom má prsty ďábel. Tento názor podpořil i páter Gabriele Amorth, tehdy předseda Mezinárodního sdružení exorcistů.

Teorie vědců

Vědci posuzují tento úkaz ale trochu jinak, jsou však rozděleni do dvou protichůdných táborů. Jeden přirovnává elektricky nabité jádro naší planety k obrovskému mořskému ježkovi, jehož „bodliny“ jsou tak dlouhé, že na některých místech sahají k zemskému povrchu. Pak prý se může stát, že své napětí vybíjejí přes domácí spotřebiče.

Druhá skupina má jiné vysvětlení. Podle ní jsou na vině atmosférické vlivy. Jedná se údajně o fenomén podobný kulovému blesku nebo Eliášovu ohni.

Zdánlivý konec problémů

Koncem února 2004 ustaly děsivé ohně stejně náhle, jako vypukly. Ale již v polovině března téhož roku shořelo stínítko lampy a rozvodná elektrická skříň. Samovolně se aktivovalo elektronické zamykání u jednoho vozu, vypnuté mobilní telefony začaly vyzvánět.

Situace byla stále neúnosnější. O pár dní později vyhořelo další auto, u jiného vozu se proměnil navigační systém v hromádku popelu.

Záhada nevyřešena

Do vesničky sužované tajemnými silami – a mezitím již opuštěné zoufalými obyvateli – přicházel stále větší počet fyziků, geologů a inženýrů, kteří chtěli záhadu rozluštit. Pomocí přístrojů sledovali vědci teplotu a vlhkost vzduchu, sílu a směr větru, napětí elektrického zemského pole. Dodnes ale nenašel nikdo odpověď na otázku, jaké síly způsobily v Cannetu ohnivou spoušť.