Cyklovýlet Vysočinou: Poznejte Vír, Vírskou přehradu a Jimramov

Vyrážíte rádi na výlety v sedle kola? Malebná krajina Vysočiny je pro tento druh turistiky jako stvořená. Jízda na kole krásnou přírodou s úžasnými výhledy do okolí, vítr ve vlasech, či spíše profukující přilbou, nezbytnou to pomůckou při cyklovýletu, je skvělým tipem pro dobrou náladu a pozitivní energii. Přijměte naše pozvání na větrnou jízdu kolem Vírské přehrady do Jimramova.

Výlet na kole napříč Vysočinou

Užijte si s námi pohodový cyklovýlet přírodou, za památkami i výhledy sami nebo s celou rodinou v krajině Vysočiny. Trasu určitě zvládnou i malí cyklisté. A nezapomeňte si na cestu vzít přilbu, náhradní příslušenství pro kolo, fotoaparát a dobrou náladu. Během cesty můžete uzamknout kolo na stojanu či u zábradlí a zastavit se na zajímavých a pozoruhodných místech, na které vás v naší cyklotoulce zveme. Tak nasedat a vyrážíme!

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Vyhlídka Klubačice nad obcí Vír. Foto: Anna Petruželková
Vyhlídka Klubačice nad obcí Vír. Foto: Anna Petruželková

Kochejte se výhledy na obec Vír

Výchozím bodem pro cyklovýlet je obec Vír rozkládající se v údolí podél toku řeky Svratky v okrese Žďár nad Sázavou v Kraji Vysočina. Je obklopena strmými svahy, které skýtají úžasná vyhlídková místa. Jedním z nich je vyhlídka Klubačice, přístupná pěšky po červené značce. Z vršku stejnojmenné skály se vám naskytne úchvatný výhled na Hrdou Ves a část Víru pod přehradou.
Milovníci hradních zřícenin mohou také prozkoumat pozůstatky raně gotického hradu Pyšolec, které jsou rozesety na stejnojmenném kopci, jenž lehce zdoláte cestou po červené turistické značce.
Až se pokocháte výhledy a prohlédnete si ruiny Pyšolce, šlápněte do pedálů a vyrazte po cyklotrase číslo 4025 směrem k Vírské přehradě.

Vírská přehrada. Foto: Antonín Skryja
Vírská přehrada. Foto: Antonín Skryja

Cyklostezkou kolem Vírské přehrady

Vodní nádrž Vír zatarasila svojí mohutnou hrází tok řeky Svratky v jednom z nejužších míst údolí. Hráz, která je ukotvena ve skalních stěnách, je vysoká 78 metrů a díky ní zde vzniklo jezero o rozloze 223,5 ha. Smutný osud zde potkal dvě vesnice, Chudobín u Dalečína a Korouhvice, které svůj věčný sen sní pod vodní hladinou. Díky této stavbě je pitnou vodou zásobováno široké okolí Vírské přehrady, a proto je oblast nepřístupná pro rekreaci a rybolov. Abyste si tohoto malebného místa mohli užít, byla na pravém břehu zbudována asfaltová cesta k pěším i cyklistickým výletům. S přírodovědnými či kulturními zajímavostmi v okolí se seznámíte na Svratecké vodohospodářské naučné stezce.
Až vše zvíte, opět šlápněte do pedálu a pokračujte po cyklotrase číslo 4025 do obce Dalečín.

Zřícenina hradu Dalečín. Foto: Antonín Skryja
Zřícenina hradu Dalečín. Foto: Antonín Skryja

Dalečín s pozoruhodnou památkou

Až přijedete do obce Dalečín, přibrzděte a „zaparkujte“ vaše kolo před bývalým zámkem, který se stal sídlem obecního úřadu. Protože by bylo škoda, kdybyste minuli zříceninu gotického hradu Dalečín, stojící uprostřed obce. Po husitských válkách byl hrad doupětem loupežníků. Od roku 1519 je pustý. Dnes jsou zbytky hradu upraveny jako park.
Historickou památku zanechejte svému snění a vyrazte opět po cyklotrase číslo 4025 přes Unčín a Strachujov do Jimramova.

Kostel Narození Panny Marie v Jimramově. Foto: Antonín Skryja
Kostel Narození Panny Marie v Jimramově. Foto: Antonín Skryja

Jimramov, rodiště autora Broučků

Městys Jimramov je kouzelné městečko rozkládající se po obou stranách historické zemské hranice Čech a Moravy. Takže, abyste se orientovali, jádrová část městyse a část Ubušín se nacházejí na území Moravy, části Benátky, Trhonice a Sedliště jsou na území Čech. Jimramovu se také přezdívá „Merano Vysočiny” a jeho historické jádro je městskou památkovou zónou.
Četli jste v dětství nebo svým dětem či vnoučatům pohádkové vyprávění ze života svatojánských broučků, od spisovatele Jana Karafiáta? Tak vězte, že Jimramov je rodištěm jejich autora. Však také cyklostezka číslo 4025 vede kolem rodného domu Jana Karafiáta i přes náměstí Jana Karafiáta.

Pamětní deska na rodném domě spisovatele Jana Karafiáta. Foto: Antonín Skryja
Pamětní deska na rodném domě spisovatele Jana Karafiáta. Foto: Antonín Skryja

Turistické informace

Trasa: Vír – Vírská přehrada – Dalečín – Jimramov
Délka cyklotrasy: 20 km v jednom směru
Značení: cyklotrasa číslo 4025

Místo výletu

Kraj: Kraj Vysočina
Okres: Žďár nad Sázavou
Obec: Vír
Městys: Jimramov

Kontakt

Turistické informační centrum Bystřice nad Pernštejnem
Masarykovo nám. 1
593 01 Bystřice nad Pernštejnem

tel.: +420 566 590 387
e-mail: info@bystricenp.cz 
www: info.bystricenp.cz

Tip na fajn výlet

Vyjděte si na procházku na romantickou zříceninu hradu Zubštejn. Najdete ji nad obcí Pivonice nedaleko Bystřice nad Pernštejnem. Projděte se po pozůstatcích kdysi mohutného sídla pánů z Pernštejna a užijte si výhledy do malebné krajiny Vysočiny.