Nanotechnologie vyvíjená zlínskými vědci pomáhá šetřit životní prostředí

ZLÍN – Vědci z Centra polymerních systémů Baťovy univerzity intenzivně pracují na výzkumu nanotechnologií, konkrétně pigmentů do antikorozních nátěrových systémů. Výsledný produkt bude nejen funkční, ale i šetrnější k životnímu prostředí.

Nátěr by v budoucnosti měl ochránit například kovové konstrukce nebo také železniční, silniční a stavební prvky. „Vyvíjíme novou generaci nátěrových hmot, která umožní aplikovat menší tloušťku povlaku. Právě to vede k menší spotřebě materiálů, jednoduššímu použití a delší životnosti antikorozní ochrany. Výsledný produkt je potom cenově konkurenceschopnější a současně i šetrnější k životnímu prostředí,“ vysvětluje Ivo Kuřitka, garant výzkumné skupiny Nanomateriály a pokročilé technologie z Centra polymerních systémů.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Na projektu zlínští vědci pracují společně s místní firmou Rokospol. V reakci na rostoucí ceny energií a potřebu úspor společně začali pracovat i na vývoji nátěrových systémů pro fasády a střechy, které budou účinně odrážet teplo a zároveň si zachovají barevnost. Ve výsledku nátěr zabrání přehřívání interiéru, čímž nebude třeba tolik používat klimatizaci.

Výzkum a vývoj probíhá velmi rychle, velkou porci času zabere následné testování a ověřování vlastností produktů. Realizaci je zatím nejblíže projekt antikorozních nátěrů, který bude dokončen v květnu 2023. „Samotné uvedení nové generace nátěrových hmot na trh lze tedy očekávat zhruba v horizontu dvou až tří let,“ upřesňuje mluvčí univerzity Petra Svěráková.

Foto: archiv UTB
Foto: archiv UTB
Foto: archiv UTB