Sv. Barbora, patronka horníků, střeží na hřbitově v Havířově oběti důlního neštěstí

KARVINSKO – Koncem dubna byla na hřbitově v Havířově-Šumbarku instalována socha svaté Barbory z Nikomédie. Umístěna sem byla jako symbol památky na oběti neštěstí v dole Dukla.

Dílo z dubového dřeva, dle vlastního výtvarného návrhu, zhotovil havířovský řezbář Čestmír Slíva. Je symbolem mučednictví, utrpení, ale též ochrany. „S nápadem zkrášlit pietní místo důlního neštěstí přišel sám autor, kterého inspiroval místo památníku na hřbitově v Havířově-Šumbarku,“ uvedl náměstek pro investice a chytré město Bohuslav Niemiec.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Památník, který připomíná jednu z nejhorších důlních tragédií v České republice, při níž zemřelo v roce 1961 sto osm horníků, byl předloni z areálu bývalého Dolu Dukla přesunut na důstojnější místo, hřbitov v Havířově-Šumbarku. „Socha svaté Barbory dodala pietnímu místu symboliku, něžnost a eleganci,“ nechal se slyšet také havířovský primátor Josef Bělica.

Čestmír Slíva je pedagog a řezbář, se kterým město spolupracuje i při pravidelné údržbě městských soch. Jeho socha svaté Barbory vznikala necelé tři měsíce. Hned po její instalaci na šumbarský hřbitov vzbudila nadšení nemalého množství obyvatel Havířova.