Na náplavku po půlnoci jen bez alkoholu? Radní projednali novou vyhlášku

PRAHA – Na pražských náplavkách a dalších asi 1000 místech v metropoli si možná alkohol po půlnoci už nedáte. Navrhuje to novela vyhlášky o konzumaci alkoholu na veřejných prostranstvích, kterou v pondělí projednali pražští radní. Pokud novelu vyhlášky schválí i zastupitelé na svém zasedání na konci května, zákaz pití alkoholu bude platit od 1. července vždy od půlnoci do devíti hodin ráno.

Vyhláška byla naposledy novelizována v roce 2013 a současnou úpravu podpořili radní za Spojené síly pro Prahu (koalice stran TOP 09 a STAN) a Praha Sobě. Koaliční Piráti se zdrželi hlasování.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Po lockdownech způsobených pandemií koronaviru se do Prahy opět vrací turisté a s nimi i některé problémy s pořádkem, zejména v ulicích centra a v širším centru. Cílem nové vyhlášky je co nejvíc ochránit obyvatele před hlukem a nepořádkem v jejich okolí,“ sdělil náměstek primátora pro životní prostředí, technickou vybavenost a bezpečnost Petr Hlubuček (STAN), který novou vyhlášku předložil.

Pokud zastupitelé vyhlášku schválí, bude popíjení alkoholu omezeno podél Dvořákova, Rašínova a Masarykova nábřeží, na nábřeží Ludvíka Svobody a na tzv. Smíchovské náplavce. Nová vyhláška by také měla zakázat pití alkoholu na vybraných náměstích, v parcích a v některých ulicích Prahy. Celkem se bude jednat o více jak tisíc míst. Týká se to i dětských hřišť, školských i zdravotnických zařízení, zastávek metra a dalších zastávek veřejné dopravy. Policisté budou moci pokutovat na zmíněných místech i za otevřenou láhev s alkoholem.

Zákaz nebude podle dokumentu platit při oslavách Silvestra a Nového roku, tedy 31. prosince a 1. ledna. Výjimky ze zákazu dostanou také plánované akce jako vinobraní, koncerty nebo sportovní akce.