Rakovina kůže jako nenápadný zabiják. Využijte celorepublikovou preventivní akci, která právě probíhá

Téměř každý z nás má na těle nějaké to mateřské znaménko. Ti šťastnější jich mají  málo, ty ostatní příroda obdařila hojněji. Navíc s přibývajícím věkem počet znamének a nejrůznějších kožních útvarů přibývá. Mnoho lidí již pochopilo, že by jim mělo věnovat pozornost. Je však omyl myslet si, že rakovina kůže vzniká pouze z mateřských znamének nebo že je méně závažná, protože nádor lze z povrchu těla odstranit snadněji než z vnitřních orgánů.

Proč právě kůže

Kůže je největší lidský orgán, jeho plocha může činit až 1,8 m2. Rakovina kůže (tzv. kožní karcinom) je velmi časté nádorové onemocnění, jehož výskyt stoupá s věkem pacienta tak, jak postupně stárne i jeho kůže. Nicméně praxe jasně ukazuje, že závažné onemocnění se zdaleka nevyhýbá ani mladé populaci, včetně dětí. Obecně jsou nejvíce ohrožená místa na těle ta, která nejvíce vystavujeme slunci – tedy obličej, záda, ramena, hrudník, nohy. Rozhodně se však nejedná o pravidlo. Faktorem, který se podílí na vzniku o nemocnění je ultrafialové záření, zejména jeho složka UVB a dále také UVA. Škodit může nejen přemíra slunce, ale také solárium.

Nejčastější typy nádorů

Mezi nejčastější typy kožních karcinomů, řazeno podle vzrůstající nebezpečnosti, patří:

  • bazaliom – obvykle se objeví v podobě uzlíku, vřídku či stroupku, který se zpočátku výrazněji nemění;
  • spinaliom – často připomíná tuhý vystupující lesklý, pupen v barvě kůže či hojící se stroupek, který rychle roste. Místo zahojení se však změní ve vřed ničící okolní tkáň;
  • melanom – objevuje se jak na úrovni kůže, tak vyvýšeně, nejprve se jedná o barevnou skvrnu, pomalu se zvětšuje a může měnit zbarvení.

Nejčastější a nejzákeřnější

Nejzávažnějším typem je známý melanom. I když si jej většina lidí spojuje právě s mateřskými znaménky, z nich se vyvine přibližně pouze jedna třetina nádorů. Ostatní vzniknou z kůže, která se jeví jako naprosto normální. Nádor je způsoben nadměrným a nekontrolovatelným růstem pigmentových buněk (pigment = barvivo). Tyto buňky však nejsou jen v kůži, ale také např. v oční duhovce, takže rakovina může postihnout i takový orgán jako je oko.

Zákeřnost melanomu spočívá v tom, že nezasahuje pouze kůži, ale má tendenci se rozšiřovat, tzv. metastázovat, i do vnitřních orgánů – mozku, střev, plic atd.

Obecně platí, že nejlepší prognózu na vyléčení má nádor v počátečním stadiu, tj. je malý a pouze na povrchu kůže, neprorostl tedy ještě do hloubky. Agresivní melanom však může růst velmi rychle, za měsíc může jeho nárůst činit i 1 mm!

Prevence

Je tedy jasné, že prevence se rozhodně vyplatí. Člověk by si měl pravidelně kontrolovat stav své kůže sám a v případě nejrůznějších kožních útvarů (nejen tedy klasických znamének), ale různých pigmentových skvrn, podezřelých modřin, hrbolků atd. neodkládat návštěvu kožního lékaře. Pokud nejsou problémy, doporučuje se, zejména po 50 roku věku, preventivní kontrola u odborníka 1krát ročně.

Stan proti melanomu – právě nyní

V současnosti probíhá již 15. ročník celorepublikové akce Stan proti melanomu. Můžete si  nechat zdarma a na počkání vyšetřit kůži odborným týmem zdravotníků na třech místech naší republiky. Zatímco v Praze akce již proběhla, v Brně a Ostravě proběhne příští týden v těchto termínech:

  • 23. května náměstí Svobody, Brno (10–18 hodin)
  • 24. května Shopping Park, Ostrava (10–18 hodin)