Chtěli byste bydlet na zámku? Na Prostějovsku je jeden k mání

PROSTĚJOVSKO – Město Prostějov opět nabízí k prodeji zámek Ptení. Nemovitá kulturní památka včetně okolní dvanáctky pozemků je k mání za 3.2 milionu korun. Vlastník nechal v devadesátých letech minulého století opravit střechu, další modernizace je na novém majiteli.

Památka je vedena v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky. Zámek je situován v centrální části obce Ptení, je čtyřkřídlý, jednopodlažní až dvou podlažní, částečně podsklepený a postavený původně v renesančním stylu. V každém rohu stavby zámku se nachází věž. Je umístěn na návrší v rovinném až mírně sklonitém terénu jako samostatně stojící objekt s přístupem po nezpevněné veřejné komunikaci. Areál je oplocen. Půdorysně se objekt zámku sestává z pěti traktů, z nichž čtyři tvoří přibližně čtverec. Pátý trakt je volně přistaven z jižní strany. Vstupní brána se nachází v severním části.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„V západní části se nacházely bytové jednotky, v jižní byl kromě bytových jednotek sklad civilní obrany. Východní trakt se využíval jako kinosál a nacházely se zde hospodářské místnosti,“ popsal novodobou historii 1. náměstek primátora Jiří Pospíšil a doplnil, že v roce 1938 proběhla přestavba větší části vnitřních prostor zámku, kdy došlo ke zřízení celkem šesti bytových jednotek. V dalším období žádná zásadní rekonstrukce nebo modernizace objektu zámku již neproběhla. Teprve v letech 1994-1998 provedlo město Prostějov výměnu střešní konstrukce, klempířských prvků a krytiny, došlo ke zpevnění a vyrovnání věnce obvodového zdiva a k opravě stávajících komínů.

Správu objektu zámku dnes zajišťuje společnost Lesy města Prostějova. „Zámek byl již několikrát nabízen k prodeji. Nabídka jeho převodu byla učiněna i obci Ptení, která ji ale neakceptovala. Důvodem byly nedostatečné finanční prostředky potřebné na rekonstrukci zámku a další provoz,“ splnil náměstek Pospíšil. V tomto roce byly formou směny převedeny do vlastnictví obce Pteníněkteré pozemky v okolí zámku využívané jako veřejné komunikace a veřejná zeleň. O odkoupení objektu zámku nedávno projevilo zájem několik subjektů. V současné době má Odbor správy a údržby majetku města Magistrátu města Prostějova v evidenci čtyři žádosti o odkup.