Arboretum Šmelcovna Boskovice je oázou zeleně a krásy

Milujete procházky přírodou? Kocháte se rádi pestrostí exotických dřevin a omámeni vůní a krásou kvetoucích rostlin usedáte k odpočinku na lavičku pod korunami stromů? Navštivte arboretum Šmelcovna Boskovice, úžasnou botanickou zahradu v údolí zářezu říčky Bělé, pod západním okrajem Drahanské vrchoviny. Najdete zde nejen svět rostlin, ale také zahradnické centrum i zookoutek. 

Arboretem Šmelcovna Boskovice hýří pestrostí

Na okraji městečka Boskovice na střední Moravě, v rozmanité krajině Drahanské vrchoviny je opravdový ráj pro všechny milovníky dřevin, květin i zvířat. Zavítejte do arboreta Šmelcovna, kde na vás čeká rozsáhlá zahrada okrasných i ovocných dřevin, mnoho klikatících se cestiček a pěšin, odpočinkových laviček i roztomilá domácí zvířátka. Po areálu jsou rozmístěny expozice s pohádkovými bytostmi, takže děti i dospělí se mohou těšit na skřítky, víly i čerty.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Nedílnou součástí arboreta Šmelcovna Boskovice je zookoutek, kde můžete pozorovat zakrslá plemena dříve běžně chovaných hospodářských zvířat – ovce, kozy, králíky, slepice, morčata a papoušky – andulky.
Mnoho květin a dřevin se těší, že si je koupíte v zahradnickém centru a přivezete z výletu domů. Moc rády zkrášlí vaši zahradu a domov.

Vyjděte si na procházku oázou zeleně. Zdroj: Arboretum Šmelcovna Boskovice
Vyjděte si na procházku oázou zeleně. Zdroj: Arboretum Šmelcovna Boskovice

Arboretum Šmelcovna v Boskovicích vás potěší na duši

Celý areál je přirozenou součástí významného krajinného prvku Dva dvory – Šmelcovna. Na téměř devíti hektarech soukromého, ale veřejnosti přístupného přírodního, naučného a odpočinkového areálu, členěného na plochy s přirozeným vegetačním porostem lesa a květnatých luk a na plochy cíleně osázené sortimentem mnoha tisíců kultivarů okrasných rostlin, uvidíte opravdu mnoho. Listnaté, jehličnaté stromy a keře, popínavé rostliny, vřesovištní, mokřadní a bahenní flóra, okrasné trávy, trvalky a další. Modelové výsadby okrasných rostlin doplňuje široký sortimentem ovocných dřevin v obnovovaném historickém jabloňovém sadu. Sortiment jádrového, peckového a bobulového ovoce zpestřují okrajové druhy, jako je rakytník, muchovník, kanadské borůvky, kustovnice a mnoho dalších.
Zvláštní a nemalou pozornost si zaslouží výsadby sortimentu japonských a dlanitolistých javorů, sakur, magnolií, rododendronů a čarověníků jehličnanů.

Oslnivá krása kvetoucích keřů. Zdroj: Arboretum Šmelcovna Boskovice
Oslnivá krása kvetoucích keřů. Zdroj: Arboretum Šmelcovna Boskovice

Dva dvory pořádají výstavy a akce

V lokalitě Dvou dvorů se nachází budova s technickým zázemím, sídlem firmy a občerstvením. V prezentační místnosti se pořádají kulturní a veřejné akce. Mezi nejoblíbenější patří dětské odpoledne pořádané při příležitosti Mezinárodního dne dětí, příznivce z řad zahrádkářů každoročně potěší výstava ovoce, zeleniny a zahradní techniky. Přijeďte o adventním čase na Dny adventní vazby, kde můžete shlédnout vánoční aranžmá, nebo si je vytvořit sami dle vlastní fantazie.

Kdy navštívit arboretum Šmelcovna Boskovice?

Botanická zahrada i prodejna zahradního centra je otevřena od 15.3. do 15.11, pondělí – neděle 9:00 – 16:30 hod.

Místo výletu

Kraj: Jihomoravský
Okres: Blansko
Město: Boskovice

Kontakt

Arboretum Šmelcovna Boskovice
Dva dvory
680 01 Boskovice

e-mail: arboretum@smelcovna.cz
www.smelcovna.cz

Tip na fajn výlet

Pojďte s námi na poutavý výlet do historie, kterou vám přiblíží romantická zřícenina goticko-renesančního hradu Boskovice. Čeká vás nejen rarita, cisterna se šlapacím kolem, ale především procházka po hradní zřícenině dýchající historií středověkého sídla.