Kolagen – pro zdraví, během těhotenství i po něm

Těhotenství je výjimečným obdobím v životě ženy. Přichází s ním mnoho radosti, ovšem i starostí. Organismus dostává pořádně zabrat, a proto je třeba o něj pečovat. Abyste předešli nepříjemnostem, které se v těhotenství a po porodu přirozeně objevují, zařaďte do svého jídelníčku kolagen. Ten má skvělé účinky a pomůže vám udržet se ve skvělé kondici.

Kolagen v lidském těle

Kolagen je přirozeně se vyskytující bílkovinou, bez které se naše tělo neobejde. Je součástí vaziva, chrupavek, kostí, zubů, stěny cév, jde o hlavní stavební jednotku kůže a mnohem více. Tato bílkovina má klíčovou roli, tvoří zhruba 5–6 % z celkové tělesné hmotnosti. Naše tělo si kolagen umí vyrobit a dodává tak dostatečnou zásobu, aby organismus správně fungoval. K jeho úbytku dochází až v pozdějším věku, kdy se projevuje vznikem vrásek a křečových žil.

Ovšem právě těhotenství je náročným obdobím, během kterého se často objevuje nedostatek kolagenu. S tím souvisí zhoršení stavu pokožky, vypadávání vlasů, lámání nehtů a další příznaky, které jsou typické pro období těhotenství a po porodu. Tomu však můžete předejít díky užívání čistého kolagenu v podobě doplňků stravy.

Kolagen v těhotenství

Těhotenství je pro tělo velkou zátěží, ženy v tomto období jsou mnohem více ohroženy nedostatkem kolagenu. Proto se objevují bolesti páteře, křečové žíly, strie, celulitida, zhoršení pleti na obličeji a podobně. Další náročnou zkouškou pro tělo je pak porod, kdy se negativní účinky mohou rozvinout ještě více.

Užívat kolagen v těhotenství se rozhodně vyplatí. Ačkoliv tyto doplňky stravy nejsou doporučovány těhotným ženám, není třeba se jejich užívání obávat. Jde totiž o přirozenou bílkovinu, kterou v těle má každý. Kolagen můžete užívat již od počátku těhotenství, a předejít tak rozvinutí problémů. Tělo navíc po porodu zvládne lépe regenerovat – kolagen totiž podporuje také hojení ran.

Kolagen při kojení

Kolagen je vhodné užívat i po porodu. Doplněk stravy dodá tělu základ bílkoviny, aby si mohlo vytvořit vlastní kolagen. Ten je pak využit pro regeneraci po porodu.

Může vám pomoci zejména s:

  •  hojením vzniklých ran,
  • bolavými bradavkami – urychluje jejich hojení,
  • problematickou pletí – hormonální akné, pigmentové skvrny a podobně,
  • vypadáváním vlasů – kolagen regeneruje oslabené vlasové kořínky a podporuje tvorbu nových vlasů,
  • křehkými a lámavými nehty – urychlí růst a posílí jejich strukturu.

Užívání kolagenu

Kolagen při kojení nabízí spoustu výhod. Během kratšího času se vrátíte zpět do kondice, aniž by vás trápily problémy spojovány s těhotenstvím a porodem. Tato bílkovina je navíc zcela bezpečná i pro miminko, nemusíte tak mít obavy. V průběhu těhotenství je užívání kolagenu skvělou prevencí, užíváním doplňku i po porodu podpoříte regeneraci těla a budete se tak cítit lépe.

Při užívání kolagenu je klíčová pravidelnost. V začátku je nutná dvou až tříměsíční kúra, aby se dostavily pozitivní účinky. Poté můžete s užíváním pokračovat. Výhodou je velmi jednoduché užívání – stačí rozmíchat kolagenový přípravek v pitné vodě, ovocném džusu či mléku a vypít. Pak už si nemusíte dělat starosti, kolagen vám pomůže s řešením problémů.

Kolagen je významnou bílkovinou v našem těle. Abyste předešly jeho nedostatku, je vhodné ho doplňovat v podobě doplňků stravy. Nejlepších účinků lze dosáhnout v kombinaci s dostatkem vitamínu C – ten zlepšuje účinky kolagenu. Díky suplementaci těchto látek se lze vyhnout padání vlasů, lámání nehtů, vzniku pigmentových skvrn, strií a dostanete se rychleji zpět do kondice.

Inca Collagen je prémiovým potravinovým doplňkem, který obsahuje vysoce kvalitní kolagen.

Zdroj obrázku 1: Korovina Anastasia / Shutterstock.com
Zdroj obrázku 2: Incacollagen