V budějovickém babyboxu našli záchranáři chlapečka

ČESKÉ BUDĚJOVICE – V neděli večer bylo do českobudějovického babyboxu odloženo další děťátko. Záchranáři zde našli chlapečka, který byl zabalený v dece a naštěstí v pořádku.  Chlapeček je pátým dítětem, které bylo do českobudějovického babyboxu odloženo.

Jak uvedla mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková alarm oznamující přítomnost miminka ve vyhřívané schránce se na Zdravotnickém operačním středisku Jihočeského kraje rozezněl v deset hodin. „Záchranáři během pár minut vyzvedli z boxu drobného novorozeného chlapečka, byl v pořádku, ošetřený a zabalený v dece. Po provedení nezbytných vyšetření, převezli záchranáři miminko na neonatologické oddělení českobudějovické nemocnice,“ oznámila Kafková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Ludvík Hess, zakladatel babyboxů v Česku pojmenoval chlapce Jaromír. „Před několika dny mi volal soudce Ústavního soudu JUDr. Jaromír Jirsa a ptal se mě, jak pojmenovávám děťátka. Vysvětlil jsem mu, že podle přátel a mecenášů. Soudce o jménech dětí chystá elaborát. Pojmenoval jsem tedy budějovického klučíka na počest Ústavního soudce,“ vysvětlil Hess.

Jaromír dostane do kolébky zlatý novorozenecký dukát, kterým Česká mincovna tradičně děťátka z babyboxů obdarovává. Chlapec je pátým budějovickým děťátkem, druhým klukem a letošním sedmým děťátkem z babyboxu.

Babybox v Českých Budějovicích je od roku 2012 umístěn v boční zdi budovy Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. Provoz schránky je řízen počítačem a box je propojen se zdravotnickým operačním střediskem, kde se okamžitě po vložení dítěte rozsvítí obrazovka počítače, dojde ke spuštění zvukového i obrazového záznamu. Současně babybox rozešle SMS osobám k tomu oprávněným a na vybraných telefonech i vyzvání. Následně dojde ke kontrole personálem Zdravotnické záchranné služby a je-li obsahem babyboxu dítě, je ihned provedeno prvotní ošetření a transport na novorozenecké oddělení nemocnice vzdálené několik set metrů.