62. Zlín Film Festival startuje už ve čtvrtek

ZLÍN – Největší a nejstarší festival filmů pro děti a mládež na světě začíná již tento čtvrtek ve Zlíně. Pro malé a velké milovníky filmu je připraveno 276 snímků ze 49 zemí světa. Festival odstartuje světovou premiérou filmu Cesta do Tvojzemí, při večerním zahájení pak diváci uvidí německý film Stezka odvahy. 62. ročník Zlín Film Festivalu proběhne od 26. května do 1. června.

Na diváky čeká pestrobarevná přehlídka filmů z tradičních i neobvyklých filmařských destinací, jako je Bangladéš, Chile, Tunisko, Vietnam nebo Indie. Tématem festivalu je letos festival samotný. „Chceme silně apelovat na osobní vzájemnou komunikaci s důrazem hlavně na mladší populaci a vyzvat lidi, aby zhasnuli monitory, omezili e-komunikaci na sítích a šli do kina, na koncert nebo zažít jinou aktivitu,“ vysvětlila výkonná ředitelka Jarmila Záhorová.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Festival začne dvěma zahajovacími filmy a velkolepým ohňostrojem

Dopoledne zahájí celovečerní animovaný film Cesta do Tvojzemí, který vznikl v česko-slovensko-belgické koprodukci. Ve Zlíně se představí divákům ve světové premiéře a distribuční předpremiéře ve čtvrtek 26. května v 10.00. Výrazné hlasy hlavním postavám propůjčili Jan Cina, Jan Vondráček, Klára Issová, Martin Myšička a Václav Neužil. Právě s Václavem Neužilem se fanoušci budou moci setkat i v ulicích festivalového Zlína v prvních dnech festivalu.

Večerní zahájení v 19.00 uvede německý snímek Stezka odvahy. Ten zachycuje napínavý příběh malého chlapce putujícího přes hory z Francie do Španělska, aby se dostal před válkou do Ameriky. „Aniž by to tvůrci původně zamýšleli, je téma migrace před válkou s ohledem na stávající geopolitickou situaci v dnešní době velmi aktuální,“ podotkla Markéta Pášmová.

Každoročně je na první festivalový večer naplánovaný i velkolepý ohňostroj u Kongresového centra Zlín. Na působivou barevnou show s podmanivou hudbou, která zahájí sedmidenní svátek filmu ve Zlíně, se mohou návštěvníci festivalu, a nejen oni, těšit ve 22.00.

Doprovodný program vyjde vstříc i teenagerům

Filmový i doprovodný program opět nabídne celou řadu možností, jak společně strávit volný čas. Návštěvníci se v tradičních lokacích budou moci zase setkat s filmem, divadlem, výstavami, koncerty, workshopy a s tvořivými dílnami.

Ve čtvrtek se také otevře nová speciální zóna pro „náctileté“ na zlínském zámku. Mladí lidé se zde mohou těšit na filmy určené právě pro ně, na youtubery, virtuální realitu, besedy, večerní party na nádvoří zámku, arénu pro e-sporty a relaxační zónu před zámkem a na spoustu dalších aktivit. „Chceme teenagerům nabídnout možnost aktivně strávit volný čas a být přitom v chillu, jak říkají. Připravena je i speciální kolekce TOP TEEN TEN aneb 10 filmů, které bys neměl minout, dokud je ti …náct,“ vysvětluje Jarmila Záhorová.