Návštěvníci zažijí na festivalu spojení vědy, filmu a zábavy, slibuje program zlínské univerzity

ZLÍN – S bohatým a nápaditým programem přijde letos během zlínského filmového festivalu Baťova univerzita. Studenti se aktivně zapojují do chodu samotného festivalu a připravují program, který zaujme všechny zvídavé milovníky dětského filmu. Rozdá rovněž dva hvězdné doktoráty.

Speciální program, Den s UTB, uspořádá univerzita v pondělí 30. května odpoledne na náměstí Míru. Připraveny budou hry pro děti, malování na obličej a představí se také hráči amerického fotbalu Zlin University Golems s roztleskávačkami.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Rektor udělí 20. hvězdný doktorát

O den později v 15.30 obdrží před Velkým kinem Barbora Seidlová a Jan Šťastný od rektora univerzity Vladimíra Sedlaříka hvězdný doktorát. „Tuto populární akci pořádá univerzita řadu let. Hvězdný doktorát od UTB obdrželo již 18 osobností, například Jiřina Bohdalová, Tereza Brodská, Vojtěch Kotek, Jiří Mádl, Anna Geislerová, Klára Issová a další,“ říká kancléřka univerzity Andrea Kadlčíková.

Raritou je astronaut Andrew Feustel, který doktorát obdržel v roce 2011, do vesmíru totiž vzal oblíbenou hračku českých dětí – Krtečka. Univerzita, která si nedávno připomněla 20. výročí svého založení, shodou okolností letos udělí dvacátý hvězdný doktorát.

Studenti otevřou Filmovou laboratoř

Do festivalového programu výrazně přispívají také jednotlivé fakulty univerzity. „Studenti Fakulty multimediálních komunikací, kteří mají nejblíže k filmovému umění, pomohou se zajištěním provozu Filmové laboratoře v budově Univerzitního centra a workshopů na téma Využití virtuální reality v umění. Workshop Zoetropia zase hravou formou seznámí děti s technologiemi používanými ve filmech a v herním průmyslu,“ nastínila mluvčí univerzity Petra Svěráková. Obojí bude probíhat po celý týden v Univerzitním centru v přízemí.

Fakulta technologická připravila program do dvou KOMA modulů na náměstí Míru nazvaný Cesta do pravěku s podtitulem Tajuplná dobrodružství se špetkou vědy. I tam bude program pro dětské návštěvníky po celý festivalový týden.