Nová éra umění v Ostravě: Jatka po rekonstrukci mohou mít světový potenciál

OSTRAVA – Umění se lidem zase o velký krok přiblíží už na začátku září, kdy začne v budově opravených jatek v centru Ostravy naplno fungovat  městská galerie Plato Ostrava.

Přestože na venkovní části budovy stále probíhají drobné dokončovací práce, kolaudace jatek proběhla již na začátku května 2022. Následovala celá řada oficiálních programů a komentovaných prohlídek s nutností rezervace, včetně těch pro školy. Nyní zde až do 10. červa probíhá pro veřejnost akce nazvaná Měsíc otevřených dveří.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„V prvních sedmi dnech od otevření si jatka přišlo prohlédnout 2100 návštěvníků. Obrovský zájem veřejnosti o zpřístupněnou stavbu potvrdila plně naplněná kapacita účastníků na sedmnácti akcích konaných v prvním týdnu Měsíce otevřených dveří,“ pochvaluje si Marek Pokorný, ředitel Plato Ostrava.

Plně obsazené byly všechny komentované prohlídky, akce pro rodiny s dětmi, večer s Okrašlovacím spolkem Za krásnou Ostravu, debata s autorem konverze jatek Robertem Konieczným, prohlídky pro školy i studenty architektury.

V dopoledních časech proběhly i exkurze pro účastníky mezinárodní konference Národního památkového ústavu nebo zástupce ostravských infocenter a hotelů.

Nyní je možné se do pompézní budovy jatek přijít podívat bez objednání. Prohlídky budovy a návštěvu dvou výstav jsou totiž možné denně až do 10. června, a to vždy od pondělí do pátku v časech od 14,00 do 18,00 hodin. Rezervace není nutná a vstup je zdarma.