Papilonia Praha: Navštivte zahradu s nejkrásnějšími motýly světa

Představte si nejkrásnější motýly světa poletující přímo kolem vás! To je Papilonia, úchvatný svět exotických motýlů v Praze, v Brně, v Karlových Varech a v galerii Lipno. Neváhejte a navštivte motýlí domy ve stylu amazonské džungle s prvky aztécké civilizace. Čekají vás neobyčejné zážitky a podívaná na poletující pestrobarevné krasavce.

Papilonia, to je místo zážitků

Vstupte s námi do světa, kde se prolíná krása s dobrodružstvím. Tím světem jsou čtyři úžasná místa, kde objevíte pestrobarevné motýly. Vítejte v Papilonii!

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Podívej na toho krásného motýla. Zdroj: Motýlí dům Papilonia
Podívej na toho krásného motýla. Zdroj: Motýlí dům Papilonia

Zažijte v Praze atmosféru opuštěného chrámu v tropické džungli a uskutečněte v Brně cestu do karibské džungle. V galerii Lipno vás čeká úchvatná podívaná na motýlí křídla uprostřed světa fantazie a v Karlových Varech výlet doprostřed roje exotických motýlů.

  • Papilonia je motýlí dům pod umělým osvětlením, což je unikát dokonce ve světovém měřítku.
  • Motýli budou poletovat všude kolem vás. Největší jedinci jsou větší než formát papíru A5.
  • Panuje zde klima z oblastí přirozeného výskytu přítomných motýlů – tedy jako v tropické džungli.
  • Každý motýlí dům má odlišnou stylizaci letové zóny, čímž prohlídce přidává charakteristickou atmosféru.
  • Barevnou scenérii motýlích domů zkrášlují exotické rostliny.
  • Žádné bariéry mezi vámi a motýly nenajdete, nejsou přítomností lidí nikterak stresováni, lidí se nebojí. Může se proto stát, že na vás nějaký okřídlený krasavec usedne.
  • Pozorovat můžete stovky jedinců až třiceti nejkrásnějších druhů planety a také si je prohlížet z bezprostřední blízkosti.
  • Fotografovat v Papilonii je povolené, takže si nezapomeňte s sebou vzít fotoaparát a pestrobarevné oblečení, které mají motýli rádi. Obrázek motýla, jak vám sedí na rameni, bude určitě skvělou památkou do fotoalba.
  • Zpestřením vaší návštěvy může být také líhnutí motýlů, které budete mít přímo na očích. Při troše štěstí na vlastní oči spatříte, jak se z kukly klube nově zrozený motýl.
Vyfoťte si na památku motýla. Zdroj: Motýlí dům Papilonia
Vyfoťte si na památku motýla. Zdroj: Motýlí dům Papilonia

Jaký je život motýla?

Vajíčko

Vše začíná malým vajíčkem, nakladeným samičkou na list živné rostliny budoucích housenek. Ve vajíčku tráví budoucí housenka podle druhu týden až sedm měsíců. Hledáte vajíčka? Hledejte malé světlé kuličky v letové zóně, např. na listech banánovníku či citrusu. Jakmile uvidíte motýla poletujícího pár centimetrů nad banánovníkem (či citrusovým stromem) a se zadečkem jemně se dotýkajícím listu, pozorně se dívejte – patrně jste svědkem, jak samička klade vajíčka budoucí generace motýlů.

Housenka 

Po vylíhnutí jsou housenky velké jen několik milimetrů a začínají se překotně krmit. Vyrostou totiž až 300x. Před predátory housenky chrání tzv. mimikry – napodobují barvou a tvarem list, větvičku nebo i ptačí trus. Některé mají ochranné trny, či jsou dokonce jedovaté.
Pokud hledáte housenky, prohlédněte si pečlivě listy banánovníků či citrusů. A nezapomeňte i na spodní strany listů! Housenky se tam totiž přirozeně schovávají před predátory.

Motýlí tanec mezi květenou. Zdroj: Papilonia Praha
Motýlí tanec mezi květenou. Zdroj: Papilonia Praha

Kukly

Dospělé housenky se přestanou krmit, najdou si klidné místo, kde kolem sebe vytvoří ochrannou schránku – kuklu. Uvnitř dojde k jedné z nejúžasnějších proměn ve zvířecí říši. V každém motýlím domě Papilonia dochází ke zrození 30 až 80 motýlů denně. Stačí, když vyčkáte chvilku u líhně a budete pozorovat kukly, které jsou průhledné a jsou tak již vidět motýlí křídla.

Dospělý motýl

Po vylíhnutí z kukly nemá ještě motýl vyhráno. Nejprve musí osušit křídla, což se části z nich nikdy nepodaří. Pokud ano, má dospělý motýl jediný úkol – spářit se a dát vzniknout dalšímu pokolení. Protože dospělý jedinec žije většinou jen 2 – 4 týdny, nezbývá mu věru času nazbyt.

Motýlí krasavec v modrém. Zdroj: Papilonia Praha
Motýlí krasavec v modrém. Zdroj: Papilonia Praha

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době a vstupném do motýlích domů najdete na internetových stránkách Papilonia.

Kde najdete motýlí domy Papilonia?

Kraj: Hlavní město Praha, Jihomoravský, Jihočeský, Karlovarský
Okres: Praha, Brno, Český Krumlov, Karlovy Vary
Město: Praha, Brno, Lipno nad Vltavou, Karlovy Vary

Kontakt

Papilonia Praha
Na Příkopě 14,
110 00 Praha

tel.: +420 601 24 34 54
e-mail: info@papilonia.cz
www.papilonia.cz

Tip na fajn výlet

Pojďte na procházku rozlehlou botanickou zahradou hlavního města Prahy. Troja je místem s podmanivou vůní, úžasným tropickým skleníkem Fata Morgana a jedinečnou japonskou zahradou.