Silničáři zahájili rekonstrukci mostů u Havlíčkova Brodu

HAVLÍČKŮV BROD – Mosty na silnici I/34 u Havlíčkova Brodu projdou opravou. V úterý 24. května odstartovaly práce na mostech dopravně inženýrskými opatřeními. Přibližně do poloviny července bude v místech fungovat obousměrný provoz, poté bude doprava řízena kyvadlově.

Na mostě z roku 1994 na Žižkově ulici bylo zjištěno začínající zatékání mezi nosníky. Jednou z hlavních závad je porušená izolace, díky čemuž dochází k povrchovému rozpadu betonu. Druhý opravovaný most, nedaleko odbočky na Dvorce a Kyjov, je z roku 1996. Zde je jednou z hlavních závad zatékání dilatační spárou v římsách, což opět způsobuje částečný rozpad betonu. „Vyzdívka mostního otvoru na levé straně je plošně zamáčena, prostoupena trhlinami a boulí se. Kolem křídel není provedena přídlažba a revizní schodiště,“ uvedl mluvčí ŘSD ČR Martin Buček.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Z toho důvodu bude celá spodní stavba sanována. „Před stávající vyzdívku ze strany mostního otvoru se provede železobetonová zeď tloušťky 300-450 mm. Na pravé straně mostu bude v silničním svahu zřízeno revizní schodiště, vpravo před mostem bude obnoven skluz před římsou,“ dodal Martin Buček.

Opravy mostů zahájí silničáři v jedné třetině jejich šířky, což umožní vést obousměrný provoz dvěma provizorními jízdními pruhy. V tomto režimu by měli řidiči jezdit do poloviny července, kdy bude nutné přejit na kyvadlově řízený provoz.

Rekonstrukce obou mostů vyjde na 10 milionů korun bez DPH.