Celníci odhalili řidiče, který za 30 dopravních přestupků dlužil přes 60 tisíc korun

KRÁLOVÉHRADECKO – V uplynulých dnech v brzkých ranních hodinách prováděli celníci na dálnici D11 kontrolu dálničních známek u vozidel. V jejich síti uvízl šofér vozidla Ford Mondeo, ze kterého se vyklubal hříšník dlužník. Nechtěl peněžní závazek uhradit, ale nakonec zaplatil.

„V aplikaci, jíž celníci při kontrolách v terénu disponují, si jednoduše ověřili, že samotný řidič dluží na pokutách za dopravní přestupky částku 2 tisíce korun, avšak dluh provozovatele vozidla na dopravních pokutách, jenž postupně nastřádal od roku 2018 a neuhradil, dosáhl výše přes 62 tisíc korun,“ říká mluvčí celníků Jitka Fajstavrová.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Příslušníci vyzvali řidiče k zaplacení dlužné částky, což šofér odmítl. Celníkům nezbývalo nic jiného než u vozidla zadržet státní poznávací značky. V tu chvíli si vše řidič rozmyslel. V následujících dnech se v sídle celního úřadu zastavil člověk, který byl zmocněn provozovatelem vozidla a uhradil nedoplatky na pokutách.  Poté obdržel zpět SPZ od vozidla. Navíc však bylo nutné nutné zaplatit kauci ve výši 10 tisíc korun v rámci správního řízení za neuhrazený dálniční poplatek.

Hradečtí celníci od počátku tohoto roku inkasovali skoro 350 tisíc korun od 157 osob, 94 Čechů a 63 cizinců, které neuhradily uložené pokuty. „Pouze ve třech případech zadrželi tabulky registrační značky. Možnost zabránit odjezdu vozidla použitím technického prostředku k zabránění odjezdu vozidla (tzv. botičku) dosud nevyužili,“ dodává mluvčí celníků.