Navštivte hrad Kost v Českém ráji, ikonu českých památek

Malebný Český ráj nabízí mnoho atraktivních turistických cílů, třeba impozantní hrad Kost. Za dobu své existence si získal věhlas a stal se nejzachovalejším gotickým hradem u nás. Poznejte velkolepý a nedobytný hrad nad romantickým údolím Plakánek, který své jméno dostal podle legendy z doby, kdy jej obléhal Jan Žižka. 

Gotický skvost, to je hrad Kost

I když působí velmi mohutně, přesto jeden z našich nejzachovalejších gotických hradů neuvidíte z dálky, jak se vypíná vysoko nad okolní krajinou. Hrad Kost stojí na skalním ostrohu uprostřed tří skalnatých údolí v turisticky oblíbeném Českém ráji, nedaleko města Sobotka.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Svoji historii začal psát už před rokem 1349, kdy Beneš z Vartemberka nejprve postavil malou dřevěnou tvrz s obrannou kamennou věží. Do sobotecké zakládací listiny se podepsal latinským přízviskem Benesisus de Costy, jehož podoba byla zkreslena a přejmenována na Beneš z Kosti. Tím se pojmenování hradu Janem Žižkou, který prý po neúspěšném dobývání hradní pevnosti pravil, že je „hrad tvrdý jako kost a kost patří psu”, stává legendou.
V dalších staletích se na hradě vystřídalo několik rodů, za třicetileté války vyhořel a začal chátrat. Své obnovy a oprav se dočkal až po roce 1945. Dnes je majitelem hradu rod Kinských dal Borgo, který vás zve k jeho prohlídce.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.
Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Pohádkový hradní areál je hodný obdivu

Při pohledu na hrad Kost vás určitě upoutá mohutná věž postavená už ve 14. století. Neméně působivou stavbou je hradní palác, který můžete prozkoumat v rámci prohlídkového okruhu. Z hradního nádvoří si zase nabízí zajímavé výhledy do údolí. Hrad Kost a jeho okolí si oblíbili i filmaři, například v pohádce S čerty nejsou žerty to byla především hradní kuchyně a v příběhu Kouzla králů exteriéry hradu.

Poznejte palác, mučírnu i černou kuchyni

Nahlédněte do historie prostřednictvím zajímavých prohlídkových okruhů. Jeden z nich je i bezbariérový.

  • Vyberete-li si trasu Hradní palác, seznámíte se s osudy majitelů hradu Kost, prozkoumáte hradní palác, zhlédnete zbrojnici s kolekcí pušek, pistolí a dalších zbraní a poznáte významné členy rodu Kinských. V rámci prohlídky projdete všechna nádvoří, kapli a černou kuchyni.
  • Středověká mučírna, to je prohlídka pro odvážné. Kdo vstoupí, může si prohlédnout funkční gilotinu, klec na čarodějnice nebo palečnici, a nechat se vtáhnout do tajů českého hrdelního práva. Součástí této trasy jsou i všechna hradní nádvoří, kaple, černá kuchyně a přízemí Velké bílé věže s modelem hradu a počítačovou animací jeho vývoje.
  • Projděte hrad křížem krážem! To je třetí prohlídkový okruh, který zahrnuje všechna hradní nádvoří, mučírnu, paláce, salla terenu, kapli sv. Anny, černou kuchyni a přízemí Velké bílé věže. Výklad je detailní a cesta opravdu dlouhá. Za to však velmi poutavá!
  • Máte málo času nebo byste nezvládli náročné prohlídkové trasy? I pro vás je na hradě Kost připraven prohlídkový okruh, a to zkrácený a zároveň bezbariérový. Projdete se hradními nádvořími, poznáte kapli sv. Anny a přízemí Velké bílé věže.
Hradní pevnost Kost. Foto: Petr Fabian. Zdroj: <a href="http://www.hrady-zriceniny.cz">Hrady-zříceniny.cz</a>
Hradní pevnost Kost. Foto: Petr Fabian. Zdroj: Hrady-zříceniny.cz

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době a vstupném najdete na internetových stránkách Kinský dal Borgo.

Kde najdete hrad Kost?

Kraj: Královéhradecký
Okres: Jičín
Obec: Libošovice

Kontakt

Hrad Kost
Libošovice – Podkost

tel.: +420 721 756 041
e-mail: kost@kinsky-dal-borgo.cz
www.kost-hrad.cz

Tip na fajn výlet

Vydejte se do podhůří Krkonoš, do tajemného podzemního království s jezírky. Bozkovské dolomitové jeskyně jsou nejrozsáhlejším jeskynním systémem v severovýchodních Čechách.