Nejkrásnější česká kniha roku pochází ze zlínské univerzity

ZLÍN – Titul Nejkrásnější česká kniha roku 2021 v kategorii Bibliofilie a autorské práce získala publikace Týrání koček. Tu připravil tým z ateliéru Reklamní fotografie Fakulty multimediálních komunikací UTB jako výstup stejnojmenné experimentální výstavy ve zlínské galerii Kabinet T.

Doktorandi Elsa Rauerová, Matěj Skalický, Adam Kencki a Matej Chrenka celý projekt koncipovali jako experimentální laboratoř. V prázdné galerii se rozhodli zkoumat princip neurčitosti v kontextu vzniku uměleckých děl. Autoři do prostor nepřinesli náčiní ani materiál, na nezbytné okolnosti, věci a situace přicházeli v průběhu výstavy. „Koncepce projektu stírá z účastníků potřebu realizovat jeden dokonalý produkt, jednu reprezentativní výstavu započatou vernisáží. Cílem je proces, jehož součástí může být každý, kdo právě vstoupí do galerie a tím i do pomyslného Schrödingerova pokusu,“ vysvětluje Matěj Skalický.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Po skončení výstavy autoři celý projekt zdokumentovali ve formě knihy. „Vždycky jsem si myslela, že ta moje strategie „za pět dvanáct“ je spíš ke škodě, ale někdy se může stát, že vaši improvizovanou čtyřdenní práci ocení i odborníci. Samozřejmě to byla týmová práce nás všech,“ okomentovala vítězství jedna z autorek Elsa Rauerová.

Na druhém místě ve stejné kategorii se umístila kniha další doktorandky z Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně, Hranice lásky, fotografky Dity Pepe. Kniha ve třinácti kapitolách zkoumá hranice lásky, trauma jako motivaci k tvorbě a fotografii jako terapii.

Foto: Matej Chrenka
Foto: Matej Chrenka
Foto: Matej Chrenka
Foto: Matej Chrenka