Osvěžující a rychlý meruňkový dezert. Není sice bez kalorií, ale je mnohem dietnější než klasika

Ovocné dezerty mají mnoho příznivců. Pokud při jejích přípravě omezíme použití cukru a tuku na rozumné minimum, získáme lahodný a zároveň lehce stravitelný zákusek. A protože jeho základem nebude pečený korpus, ale  prokládané dětské piškoty, ušetříme navíc čas nutný na pečení. Do přípravy můžeme zapojit děti, které pokládání piškotů určitě hravě zvládnou.

Meruňkový dezert

2 balení dětských piškotů po 250g (nespotřebujeme vše)

200 g másla (Hery)

2 meruňkové pudinky

500 g plnotučného tvarohu ve vaničce

Cukr dle chuti

Meruňky (větší kompot nebo konzerva)

500 ml meruňkové šťávy z kompotu

Poleva

1 meruňkový nebo vanilkový pudink

500 ml ovocného (nejlépe meruňkového) džusu

Postup

Kompotované meruňky scedíme a šťávu využijeme na přípravu meruňkového pudinku. Pudink musí být hustý, proto použijeme na 2 balení pudinku pouze 500 ml meruňkové šťávy. Pokud jí máme méně, doplníme vodou a dle chuti osladíme. Vlažný pudink opatrně zapracujeme po malých dávkách ručním šlehačem do rozšlehaného másla. Pak opět po malých dávkách vmícháme tvaroh. Výsledkem je našlehaný krém. Nakonec vmícháme do krému polovinu kompotovaných meruněk, zejména ty měkké. Stačí jen několik obrátek šlehače, aby krém získal svěží meruňkovou příchuť. Zbylé meruňky nakrájíme na kousky a odložíme stranou.

Foto: Rýdlová J.

Kulatou dortovou formu nebo menší hluboký plech vyložíme pečicím papírem, na který naskládáme těsně vedle sebe piškoty. Ty potřeme vrstvou krému, do něj zatlačíme nakrájené kousky meruněk a položíme další piškoty. Vrstvy takto prostřídáme. Poslední vrstvu tvoří piškoty kladené spodní částí (tj. plochou částí) nahoru.

Nakonec připravíme želatinovou polevu. Můžeme použít pravou želatinu a postupovat podle návodu na obalu, nebo vytvořit nepravou želatinu z pudinku. Klasicky připravíme 1 meruňkový (případně vanilkový) pudink z 500 ml meruňkového džusu. Pokud nemáme meruňkový, můžeme použít např. pomerančový. Hotový dezert necháme pozvolna vychladnout (aby želatina nepopraskala) a nejlépe přes noc uležet.