Vysočina si připomíná Mezinárodní den pohřešovaných dětí. Vloni jich policisté v kraji hledali více než tři stovky

KRAJ VYSOČINA – Každým rokem pátrají policisté v celé republice po stovkách ztracených dětí. Jejich osudy připomíná Pomněnkový den, který každoročně připadá na 25. května. V průběhu loňského roku bylo jen na Vysočině pohřešováno 338 dětí, v těchto dnech pátrají policisté v kraji po 27 dětech .

Z celkového počtu dětí, po nichž bylo vloni vyhlášeno celostátní pátrání, jich bylo 91 mladších patnácti let. 297 hledaných dětí mělo nařízenu ústavní výchovu. „Většinu pohřešovaných dětí se podařilo nalézt a byly v pořádku. Důvody jejich zmizení byly různé – nejčastěji se jednalo o útěky z domova, kdy se děti snažily řešit nějaké své problémy, s nimiž si nevěděly rady,“ popsala situaci policejní mluvčí Dana Čírtková.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

V souvislosti s ústavní výchovou narůstají v poslední době počty pohřešovaných mladých matek. „Dívky z ústavů utíkají, nebo se do nich nevracejí z povolených vycházek nebo dovolenek, se svými velmi malými dětmi,“ uvedla mluvčí.

Ke kuriózním případům, které měly šťastný konec, patří pátrání po jihlavských sourozencích ve věku šest a devět let v září loňského roku. Děti odešly z domu poté, co byl jejich otec převezen do nemocnice. Jejich zmizení ohlásila teta, která je měla hlídat. „Po celodenním pátrání byly děti v pořádku nalezeny v rychlíku z Prahy do Havlíčkova Brodu. Následně bylo zjištěno, že do Prahy na „výlet“ je vzala jejich dvanáctiletá kamarádka, která o této skutečnosti bohužel nikoho neinformovala,“ řekla mluvčí.

Mezi velmi časté případy patří v současné době i navazování kontaktů na sociálních sítích, kdy děti neznámému člověku sdělí své osobní údaje, telefonní čísla a další podrobnosti. V mnoha případech se navíc nebrání ani schůzce „naslepo. „Toto chování je velmi rizikové, neboť právě sociální sítě jsou velmi často zneužívány pachateli násilné a mravnostní trestné činnosti páchané na dětech,“ dodala Dana Čírtková.