Do škol a školek na Vysočině již nastoupilo 1300 ukrajinských dětí

KRAJ VYSOČINA – K dnešnímu dni eviduje Kraj Vysočina na základních školách 1143 ukrajinských dětí, dalších 165 dětí nastoupilo do mateřských škol. Ukrajinští žáci se zapojují do běžného vyučování, a navíc mají pravidelnou výuku češtiny.

Nejvíce dětí z Ukrajiny navštěvuje v těchto dnech Základní školu V Sadech v Havlíčkově Brodě, kde je v jednotlivých třídách prvního i druhého stupně zařazeno 49 žáků. O jejich začleňování diskutoval radní Kraje Vysočina Jan Břížďala s ředitelkou školy Milenou Honsovou. „Podle zpětné vazby ze škol je skutečně nejdůležitější žáky adaptovat, učit postupně češtině a začleňovat do kolektivů našich žáků při vzdělávání i volnočasových aktivitách,“ zhodnotil situaci radní.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Obdobnou zkušenost má i ředitel Martin Hlávka ze Základní školy T. G. M. v Třebíči, kterou radní Břížďala navštívil v minulém týdnu. Ukrajinské děti se zapojují do běžné výuky jako jejich čeští spolužáci, kromě toho mají každý den část výuky vyčleněnou pro intenzivní výuku češtiny.

Školy na Vysočině jsou připraveny přijmout až 10 tisíc ukrajinských dětí. V mateřských školách je evidováno 820 volných míst, do základních škol je možno umístit 9179 žáků. „Nástup dětí ukrajinských uprchlíků do mateřských či základních škol je nejlepší možností jejich začleňování,“ dodal Jan Břížďala.

Foto: Kraj Vysočina