Brněnské autobusy testují speciální kamery, upozorní na chodce i cyklisty

BRNO – Dopravní podnik dostal na tři měsíce k zapůjčení speciální kolizní kamery, které řidiče upozorní na případné riziko střetu s chodci či cyklisty. Po čtvrt roce používání jejich přínos vyhodnotí.

„Mrtvý úhel je pojem, který z praxe známe jako řidiči osobních vozů všichni. Jsou místa, na která při jízdě vidíme zpětným zrcátkem nebo přímým pohledem jen velmi obtížně. Testované zařízení sleduje právě tyto úhly a řidiče informuje o případném riziku střetu s chodci, cyklisty nebo motocyklisty. Osobně jsem zvědavý na zkušenost našich řidičů s tímto zařízením,“ sdělil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Kamery nainstalované na čele a v zadní části autobusu upozorňují výstražným světlem na živé objekty. Pokud se v některých z mrtvých zón objeví osoba, žlutá kontrolka informuje řidiče, aby jednal opatrně. Pokud se osoba vyskytne přímo v kolizní dráze, rozsvítí se červené světlo a spustí zvukový signál.

Zařízení kontroluje i další funkce, například dynamiku jízdy, tedy jestli řidič nejede zbytečně rychle a poté prudce brzdí. To je nepříjemné pro cestující a zvyšuje se tím spotřeba paliva. Dalším sledovaným chováním řidiče je odchylování z jízdní dráhy do jiného pruhu, což bývá častou příčinou nehod.

Dopravní podnik má zařízení vypůjčené zdarma na tři měsíce, poté výsledky vyhodnotí a využije například při školení řidičů. Cena jednoho takového zařízení se pohybuje kolem sta tisíc.