Svátky města Olomouce proběhnou opět v plné kráse

OLOMOUC – Olomouc čekají v pátek a o víkendu její nejtradičnější oslavy – Svátky města. Velká část oslav věnovaných patronce města, svaté Pavlíně, se kromě Horního náměstí odehraje také ve Smetanových sadech. Velkým lákadlem bude určitě tradiční průvod ke cti svaté Pavlíny, zábavně-naučný festival pro děti i rodiče, open air koncert Moravské filharmonie Olomouc nebo třeba Zahradní slavnost v překrásných kulisách jedinečně nasvícené Rudolfovy aleje. Budete-li o víkendu v Olomouci, nenechte si Svátky města ujít!

Po poměrně dlouhé pauze, kdy se kvůli covidu nemohly konat celé oslavy nebo loni tradiční průvod, budou moci Olomoučané opět doprovodit ostatky svaté Pavlíny do chrámu svatého Mořice. Historický průvod ke cti patronky města bude vycházet v pátek 3. června v 19 hodin z Horního náměstí. Po tomto tradičním zahájení Svátků města bude určitě stát za to vydat se do Smetanových sadů, kde se od 20:30 hodin odehraje open air koncert Moravské filharmonie. „Open air představení Moravského divadla nebo koncerty Moravské filharmonie pod širým nebem bývají fenomenální. Jsem přesvědčený, že i tento koncert plný skladeb Wolfganga Amadea Mozarta diváky nadchne,“ věří v hluboký hudební zážitek primátor Mirek Žbánek.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

A právě Smetanovy sady budou letos svědkem velké části programu Svátků města. „Hlavním tématem letošních Svátků města budou světla. Snad všichni Olomoučané mi dají za pravdu, že slavnostní nasvícení Olomouci zkrátka sluší. Chceme ale lidem ukázat, že krásnými světelnými efekty nemusí ožívat pouze památky, ale že stejně krásné mohou být po setmění i parky. V pátek i v sobotu bude od 20 do 24 hodin překrásně nasvícená Rudolfova alej, která bude také dějištěm sobotní zahradní slavnosti. Bude to krásné, určitě přijďte. Bude hrát hudba, bude se tančit a těšit se můžete určitě i na dobré jídlo,“ zve do Smetanových sadů náměstkyně olomouckého primátora Markéta Záleská.

V pátek i v sobotu najdete ve Smetanových sadech také festival pojmenovaný „Olomouc dětem“. Zábavně-naučný festival pro rodiny s dětmi nabídne veletrh volnočasových aktivit a kroužků pro děti, bohatý program nabitý vzdělávacími aktivitami a spoustu zábavy, hudby i dobrého jídla. A koho bude lákat spíše klidnější zábava, může se projít do sbírkových skleníků Výstaviště Flora na výstavu masožravých rostlin Živé pasti.

Horní náměstí bude během pátku i soboty patřit zejména koncertům, knižním a antikvariátním trhům a Flerjarmarku. O pátečním podvečeru odtud můžete také vystoupat na radniční věž a v sobotu třeba zachraňovat Olomouc v originální městské hře.

Nedělní program Svátků města už pak najdete pouze ve Smetanových sadech. Od 10 hodin si Nadace Bezpečná Olomouc pro malé i velké návštěvníky připravila rodinný den plný her s dopravní a bezpečnostní tematikou. Program bude koncipovaný jako malá olympiáda a účastníci se mohou těšit na zajímavé odměny.

„Jak se říká, něco končí a něco začíná. Nedělí sice Svátky města skončí, zároveň ale zahájí další dva festivaly, které nás budou provázet po celé léto a na které všechny srdečně zveme,“ říká vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert. V 16 hodin zazní v hudebním altánu ve Smetanových sadech koncert Stanley´s Dixie Street Band jako první ze série promenádních koncertů. V 19:30 hodin pak stand up Děláme to ve třech zahájí program open air scény Moravského divadla na Floře.

Podrobný program Svátků města Olomouce 2022 najdete ZDE.