Vztah českého a židovského národa mapuje unikátní výstava

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Záhadné a hluboké pouto existuje mezi českým a židovským národem po staletí. Víte, že na českobudějovickém letišti cvičili izraelští letci a že se český jazyk objevil v hebrejských rukopisech v 10. století? Unikátní putovní výstava Záhadné pouto vás o tom přesvědčí.

Na jednotlivých panelech můžete pozorovat jak historické milníky, které vztah definovaly, tak i méně známá fakta. Třeba že se český jazyk objevil už v hebrejských rukopisech v 10. století, nebo že se Karel IV. nechal při vytvoření Prahy inspirovat městem Jeruzalém. “Pamětníci si možná vzpomenou na květen 1948, kdy byl zahájen přeškolovací výcvik izraelských letců na českobudějovickém letišti. Mezi květnem a říjnem kurzem prošlo 33 izraelských stíhačů. Výsledky práce našich instruktorů a píle frekventantů, mezi nimiž byl i budoucí prezident státu Izrael Ezer Weizman, byly vynikající. I pro samotné letiště šlo tehdy o významnou etapu,“ doplňuje k tomuto ojedinělému projektu primátor Jiří Svoboda.

Vernisáž výstavy Záhadné pouto o česko-izraelských vztazích proběhne v českobudějovické radniční výstavní síni 1. června v 17 hodin.