V jihlavské nemocnici myslí na nejmenší, pro novorozence pořídili nové inkubátory

JIHLAVA – Jihlavská nemocnice zdokonaluje péči o nejmenší pacienty. Díky přístrojům za téměř milion korun se na jednotce intenzivní péče zlepšilo zázemí pro nedonošené a nemocné novorozence.

Inkubátory patří mezi základní vybavení každé novorozenecké jednotky intenzivní péče (JIP). „Díky inkubátoru jsme schopni nemocným a nezralým novorozencům zajistit termoneutrální prostředí, správnou cirkulaci vzduchu a koncentraci kyslíku včetně hygienicky bezpečného zvlhčení,“ říká primář dětského oddělení Martin Zimen.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

„Představte si stísněný prostor inkubátoru, možnost vsunout do inkubátoru dvě ruce a provést odběr u nezralého novorozence přes časem poničenou průhlednost plexiskel a s rychlým poklesem teploty v inkubátoru. Známe to a za nové inkubátory jsme opravdu více než rádi. Zvyšuje se tak komfort péče o ty nejmenší,“ komentuje pořízení nových inkubátorů vrchní sestra Jana Zejdová.

„Nový typ inkubátoru je přínosem především v jednoduchosti obsluhy, přístupu v péči o novorozence a zároveň i díky technickým požadavkům, které jsou v neodkladné péči o novorozence nezbytné,“ dodává primář.

Novorozeneckou JIP v Jihlavě projde ročně zhruba 150 dětí. Na oddělení najdou zázemí i rodiče, za rok je to zhruba stejný počet jako dětí. Nové inkubátory vyšly na 985 tisíc korun, nemocnice je pořídila díky Nadačnímu fondu Kapka naděje.