Zlín Film Festival: Den sedmý

ZLÍN – Návštěvníci Zlín Film Festivalu mají poslední možnost zhlédnout zajímavé filmy nebo se pobavit v zónách s doprovodným programem. Na slavnostním galavečeru budou vyhlášeny nejlepší filmy a Zlatý střevíček za přínos kinematografii pro děti a mládež převezme oblíbený český herec Karel Heřmánek. Další hvězdné hosty festivalu bude možné naposledy potkat ve Festival Café nebo na autogramiádě.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Nejdůležitější události středy 1. června

Galavečer – Slavnostní vyhlášení vítězných filmů, Kongresové centrum, 20.00 – Ceremoniál předání hlavních cen festivalu vítězům mezinárodních soutěží moderuje Jan Čenský. Udílení Zlatých střevíčků a dalších filmových ocenění nejlepším filmům v jednotlivých soutěžních kategoriích. Zlatý střevíček za přínos kinematografii pro děti a mládež získá český herec Karel Heřmánek.

Z filmového programu doporučujeme

Náměsíčníci (režie: Ali Samadi Ahadi, Německo, Rakousko, 2021, 85 min., věková skupina 8+), Golden Apple Cinema, sál 1, 8.10 – Někdy je lepší svou sestřičku poslouchat! Když Petr jedné noci zjistí, že jeho mladší sestra Anna zmizela, uvědomí si, že její příběh o mluvícím broukovi nebyl vymyšlený. Anna byla unesena zlým Měsíčním mužem…

Asteroid (režie: Mehdi Hoseinivand Aalipour, Írán, 2021, 78 min., věková skupina 10+), Golden Apple Cinema, sál 6, 15.00 – Dvanáctiletý Ebrahim žije se svou matkou a s pěti sourozenci daleko od vesnice. Kromě toho, že musí pomoct krmit děti a obstarat jim rodný list, leží mu na bedrech i stavba nového domu.

Domácí úkol (režie: Ashkan Nejati, Mehran Nematollahi, Írán, 2021, 78 min., věková skupina 12+), Golden Apple Cinema, sál 3, 16.00 – Ve filmu se setkáváme s dětmi, jejichž životní zkušenosti se výrazně liší od zkušeností jejich vrstevníků. Tyto děti se i přes velké nesnáze snaží rozvíjet svůj talent a schopnosti.

Co se hraje v letním kině

Známí neznámí (Česká republika, 2021, 103 min.), Letňák VIVA, 21.30 – Kolik toho o sobě nesmíme vědět, abychom mohli zůstat přáteli, milenci, manželi, rodiči…? Stačí jeden večer a z dobrých známých se stanou neznámí. Hořkosladká komedie o partě českých a slovenských přátel, kteří se sejdou v pražském bytě, aby oslavili příchod Nového roku.

Zajímavé doprovodné akce

Velký dechový orchestr města Zlína, náměstí Míru, 18.00 – Koncert

Virtuální realita BRAINZ VR CINEMA, zámek, 1. patro, 13.00-19.00 – To nejnovější z celosvětové současné VR produkce napříč několika žánry: interaktivní animované filmy pro děti, VR edukativní a dokumentární projekty, detektivka, projekty tematizující problémy s pandemií covidu 19.

Zlín, film a čas – venkovní výstava, UTB U18 – Interaktivní panely s časovou osou historie filmu ve Zlíně. Pod symbolem AR – rozšířené reality se ukrývají dobové reklamní spoty na produkty firmy Baťa, promo spoty a další zajímavosti. Součástí výstavy jsou i dva interaktivní panely s názvem Velké kino a čas, které jsou umístěny v parku pod hotelem Zlín.

Kde se potkat s hvězdami

Festival Café, náměstí Míru, 16.00 – Ojedinělé posezení ve festivalové kavárně se zajímavými hosty a tématy. Hosty Vladimíra Kroce jsou herečka Jana Kolesárová a desetibojař Tomáš Dvořák.

Autogramiáda, OZC Zlaté jablko, 17.00 – Moderovaná autogramiáda festivalových tváří: Jana Kolesárová, Pavla Gajdošíková, Petra Nesvačilová a Tomáš Dvořák.

Konference Děti bez hranic¿

Média dětem, média s dětmi, Kongresové centrum Zlín, 9.00-13.00 – Šestý ročník konference pořádaný tradičně Radou pro rozhlasové a televizní vysílání se pod titulem Digitalizace – nevyhnutelná budoucnost!? tematicky zaměří na stále patrnější provázanost našich životů s digitálními technologiemi.

Tipy na akce ve festivalových zónách

Zámek Svobody – Teens zóna

– AV MEDIA EVENTS, zámek, 1. patro, 14.00-19.00 – Přijďte si vyzkoušet vystupování v opravdovém studiu nebo natáčet před green screenem, práci s profesionální kamerou, špičkovým osvětlením nebo ozvučením.

– Parkour zóna, park, 8.00-20.00 – Volně přístupná sportovně-relaxační zóna pro mládež. K dispozici budou parkourové překážky, slackline a další herní prvky.

– DJ Majkl, nádvoří, 20.00 – world music

Náměstí Míru

– Hudební škola Yamaha, 14.00-19.00 – Ukázkové interaktivní lekce instrumentálních oborů, ukázkové interaktivní lekce, hudební výtvarné dílny, hudební kvízy a soutěže, hudební workshopy, aj.

Park Komenského

– Dům České televize, 10.00-19.00 – zajímavý program z déčkového světa. Například v 17.00 EduRockShow – Koncert kapely z pořadu Ke stolu! Servíruje Servác.

– Stavění města budoucnosti z LEGO kostek, altán, 14.00-19.00 – Můžete si vyzkoušet spolupráci s nejnovější verzí kolaborativního robota YuMi® nebo stavět vaši vizi města budoucnosti pomocí LEGO® kostek.

– ZUŠKA? ZUŠKA!, 14.00-16.00 – Cimbálová muzika Strunečka ZUŠ Zlín, divadelní představení ZUŠ Zlín – Jižní Svahy, Cimbálová muzika Valášek ZUŠ Zlín – Jižní Svahy, taneční vystoupení ZUŠ Zlín.

– No Barriers – koncert, 20.00-22.00

Univerzitní centrum U13 – Virtuální realita

– Využití virtuální reality v umění: vytvoření zážitku ve světě fantazie a inspirace Karla Zemana, 13.00-17.00 – Představení a vysvětlení základních triků v prostoru a jejich převedení do virtuální reality.

– Zoetropia, 13.00-17.00 – Interaktivní workshop seznámí s technologiemi využívanými v hollywoodských filmech nebo v herním průmyslu.

Film Industry – pro filmové profesionály

Kids Kino Lab / Mezinárodní scenáristický workshop, Obchodní dům, 9.00-16.00 – Mezinárodní program zaměřený na vývoj scénářů filmů a seriálů pro mladé publikum. Programu se účastní 13 vybraných projektů, mezi nimi 3 týmy z České republiky.