VIDEO: Maďar převážel jedenáct psů bez očkování a dokladů

BRNO – Celníci kontrolovali vozidla na dálnici D1 ve směru na Prahu, když si na čerpací stanici nedaleko Brna všimli vozidla s maďarskou poznávací značkou, ve kterém byl neobvyklý pohyb. S překvapením zjistili, že se zde nachází jedenáct psů přepravovaných v rozporu s českými i evropskými předpisy.

Maďarský řidič a jeho spolujezdkyně řekli, že cestují do Nizozemí se svými psy. V nákladovém prostoru se nacházelo celkem jedenáct zvířat plemen Zlatý retrívr, Shiba-Inu a Čau-čau. Muž u sebe neměl žádné doklady potřebné pro převoz psů, pouze fenka měla pas zvířete v zájmovém chovu, ale nebyla očkovaná. Řidič tvrdil, že všechna štěňata patří této feně, žádné z nich ale nemělo pas, čip a vakcinaci.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Celníci ve spolupráci s Městskou Policií Brno umístili zvířata dočasně do útulku a řízení s majitelem psů převzala Státní veterinární správa. V konečném důsledku bylo zjištěno, že muž porušil prakticky veškeré předpisy pro převoz zvířat v zájmovém chovu,“ řekla Lada Temňáková, tisková mluvčí celního úřadu. Na místě mu byla uložena pokuta deset tisíc korun, další čtyři tisíce zaplatil v útulku za péči. Také dostal nařízení odvézt psy zpět do Maďarska. Tam byla kontaktována veterinární správa, aby provedla kontrolu, pokud by se jednalo o množírnu.