AKTUALIZACE Alzheimer domov v Roztokách po požáru. Přes 50 zraněných, vyděšených klientů, 2 oběti!

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Zranění, vystrašení, na pokraji sil. Pro bezbranné a často imobilní klienty Alzheimer domova, to muselo být ve středu večer po osmé hodině hotové peklo. Starosta Roztok Jan Jakob označil požár za obrovskou katastrofu. Příčina zatím není známa.

Požár v Domově Alzheimer v Roztokách u Prahy byl ohlášen 1. června v 19.15 hodin. Údajně mělo začít hořet od střechy. Požárem byla zasažena celá budova domova pro postižené v Nádražní ulici a vnitřkem už se nebylo možné dostat ven. Personál stačil opustil objekt před příjezdem záchranářů. Klienty z oken hořící budovy museli hasiči v rychlosti evakuovat po nastavovacích žebřících. Do půl deváté večer se jim podařilo zachránit 56 klientů.

Podle informací záchranářů bylo 51 lidí zraněno lehce, jeden člověk má středně těžké zranění, dva lidé jsou v kritickém stavu. Jedna z osob v kritickém stavu byla převezena do kladenské nemocnice, kde ji s inhalačním traumatem umístili do hyperbarické komory. Další zraněné rozváželi sanitky převážně do pražských nemocnic. Multifunkční záchranářský kamion Fénix odvezl 12 lehce zraněných lidí do motolské nemocnice. Požár má bohužel i dvě oběti. Hasiči těla našli při dohašování areálu.

U požáru zasahovalo přes 100 hasičů ze 17 jednotek. Kolem deváté hodiny dorazil také na místo evakuační autobus středočeských hasičů, který odvezl třináct osob do alzheimer centra na pražském Jižním městě. Pomoc s umístěním klientů vyhořelého domova měla nabídnout i další specializovaná zařízení v okolí.

Hodina po hodině

Hasiči po 23:00 stále ještě zasahovali u požáru v Roztokách u Prahy, některá ohniska ještě nebyly pod kontrolou. Ve tři čtvrtě na jedenáct mohli hasiči zahájit hasební práce ve vnitřní části objektu. Krátce po půlnoci podmínky požáru umožnily důkladný průzkum uvnitř budovy, kde byly nalezeny dvě osoby bez známek života a jedna přeživší, které byla poskytnuta kyslíková terapie a předlékařská první pomoc a okamžitě byla předána do péče zdravotnické záchranné služby, která ji odvezla do nemocnice k dalšímu ošetření. Následně došlo k redukci zasahujících hasičů. Některé jednotky byly odeslány zpět na své základny a ostatní byly vystřídány. Požární poplachový stupeň byl snížen na třetí.

Ve tři čtvrtě na tři byla stažena výšková technika a jednotky se zaměřily na ruční rozebírání střešní konstrukce. Ve čtyři hodiny ráno se podařilo dostat oheň pod kontrolu a hasiči mohli nahlásit lokalizaci. Jednotky se dále zaměřily na rozebírání konstrukce, vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek. V půl osmé ráno byl poplachový stupeň snížený na druhý a další jednotky byly odeslány zpět na své základny. Po desáté hodině byl stupeň poplachu snížen na základní a na místě zůstaly čtyři jednotky. Během dopoledne se u události sešli hasičští vyšetřovatelé spolu s Policií ČR a experty z Technického ústavu požární ochrany v Praze a sbírali podklady pro zjištění, proč začalo v budově hořet.

Ve čtvrt na čtyři odpoledne u události zůstala pouze místní dobrovolná jednotka, které byla nařízena dvanáctihodinová dohlídka nad požářištěm. Potom bude místo zkontrolováno termokamerou a předáno k další dohlídce majiteli.

Ohrožení z nedbalosti

Policie případ vyřešuje vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Škoda se bude pohybovat v řádech desítek milionů korun.

 

Foto: HZS SCK