Na oslavách dne dětí se objeví i americká armádní vozidla!

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Už víte, jak oslavíte den dětí? A co takhle s Armádou ČR? Podívat se pod pokličku integrovaného záchranného systému, ochutnat pravý vojenský guláš z polní kuchyně a odnést si domů unikátní fotografii amerických armádních vozidel z II. světové války? Chcete?

Z vojenské techniky uvidíte třeba lehké obrněné vozidlo Dingo 2. Je speciálně zkonstruováno především pro specifické nasazení v rámci zahraničních misí a má vysokou odolnost proti minám. Uvidíte i dálkově ovládaný samojízdný odminovací stroj Božena 5, protiletadlový raketový komplet RBS-70, pancéřované víceúčelové pyrotechnické vozidlo Iveco 4×4 a kolová bojová vozidla pěchoty Pandury. Možná se zastavíte i u radiolokátoru ST-68U CZ, který slouží k radiolokačnímu průzkumu a zajišťování především nízko letících cílů. Kromě vojenské techniky vás čeká třeba statická ukázka vrtulníku záchranné služby a celní služba představí „rentgenový kamion“. Historický spolek vojenské historie „Jednadevadesátníci“ IR 91 předvede výstavu tzv. „malého ležení“ s výstavou výstroje a některé výzbroje Rakouska-Uherska z let 1914 – 1918, včetně historického výkladu. A kdyby vám cestou náhodou vyhládlo, polní kuchyně vám připraví pravý vojenský guláš!

Na Výstavišti v Českých Budějovicích s sebou budou mít vojáci i ruční zbraně nebo pyrotechnický oblek a k prohlédnutí bude i motocykl a vůz vojenské policie. Tak neváhejte a ve dnech 3. a 4. června se tam vydejte. Dětský den s Armádou České republiky a složkami integrovaného záchranného systému začíná v 9 hodin a návštěva amerických armádních vozidel z II. světové války  je plánována na sobotu.