Legendární vysokorychlostní vlak zavítá v pátek do Jihlavy. Za sebou má natáčení filmu i světový rekord

JIHLAVA – V Jihlavě bude v pátek 10. června k vidění legendární francouzský vysokorychlostní vlak TGV. Na hlavním nádraží jej můžete spatřit v době od 10 do 15 hodin.

Vlak patřil k prvním 109 vysokorychlostním soupravám, pohybujících se na nově otevřené trase z Paříže do Lyonu. „Souprava za svůj provozní život zažila inaugurační jízdu se všemi poctami, natáčení filmu, zkoušku podvozků pro další vývojovou řadu TGV a zvládla také světový rychlostní rekord. V roce 1981 na zatím uzavřeném úseku mezi Paříží a Lyonem dosáhla rychlosti 380 km/h,“ říká mluvčí úseku generálního ředitele Správy železnic Jan Nevola.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Souprava o délce 200 metrů má celkem deset vozů – dva hnací a osm vložených. Součástí vybavení jsou místa pro zavazadla, pojízdný bar, bistrovůz a také služební oddíl. Aktuálně má vlak celkem 238 míst v druhé a 104 místa v první třídě.

Vlak TGV 16 byl odstaven z běžného provozu v roce 2018. Jeho tachometr se tehdy zastavil na úctyhodném čísle – 13 383 189 kilometrů. I když je to dnes již zasloužilý stroj, rozhodně snese porovnání s těmi současnými. „Je stále provozní a jde o jedinou prezentační vysokorychlostní soupravu v Evropské unii. Je navíc vybavena nejmodernější komunikační technikou,“ dodává Jan Nevola.