U Ostrovačic postavili hasiči městečko pro válečné uprchlíky

BRNO-VENKOV – V úterý hasiči začali stavět městečko pro válečné uprchlíky v katastru obce Ostrovačice. V pátek ve večerních hodinách stavbu dokončili a v sobotu ubytovali prvních sedm uprchlíků.

Městečko pro 60 osob je vystavěno z 20 skládacích domků, několika stanů pro stravování a kontejnerů zajišťujících hygienické zázemí. Na výstavbě městečka pracovalo na 200 profesionálních i dobrovolných hasičů. Ve spolupráci s Jihomoravským krajem, společností EG.D a Správou státních hmotných rezerv se podařilo areál připravit ve velmi krátké době. „K čemu slouží? Je to pro ty žadatele o azyl, u kterých probíhá kontrola. Například kvůli chybějícím dokladům a podobně. Takže do té doby, než se prověří, tak budou tam. Je to pro 60 lidí a je tam veškeré zázemí, které potřebují. Na místě jsou sociální pracovníci z IQ Roma servis, kteří nám fakt pomáhají,“ vysvětlil hejtman Jan Grolich. Tato forma ubytování byla původně na brněnském výstavišti. Odtud se však v uplynulých dnech přestěhovalo Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině na ulici Hněvkovského. „V městečku budou hasiči pracovat i po dokončení výstavby. V počtu 3 až 4 osob zajistí denně chod areálu po technické stránce,“ doplnil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.