Jihomoravský kraj plánuje 15 milionů na podporu domácí péče na Hodonínsku a Břeclavsku

HODONÍN – Před rokem se přes jižní Moravu přehnalo tornádo. A prošlo přímo hodonínským S-centrem, kde fungoval domov pro seniory a domov se zvláštním režimem. Díky obrovskému štěstí nepřišel nikdo o život. Budova byla ale poškozená tak, že se klienti museli přestěhovat jinam a kvůli tomu v regionu chybí kapacita sociálních služeb hlavně pro seniory.

Jak uvedl hejtman Jan Grolich, nesmírně si váží všech, kteří se o své blízké starají doma. Ale kraj jim musí pomoci. Proto vznikl projekt za 15 milionů korun, který podpoří terénní služby. „Vybrali jsme Hodonínsko a Břeclavsko, protože tady ty kapacity právě chybí. Chystáme novou dvoupatrovou budovu v Rohatci hned vedle Hodonína. Kapacita by měla být 128 lůžek domova se zvláštním režimem. Prostě pro lidi, kteří potřebují trochu více péče. A tohle je hlavní důvod, proč stavíme novou budovu,“ vysvětlil hejtman. Původně se budova stavěla před dvaceti lety jako domov pro seniory. Ale složení klientů se proměnilo a většina z nich potřebovala více péče. Domov se zvláštním režimem má trochu vyšší nároky na to, jak to tam má vypadat. „Takže jsme stáli před rozhodnutím: Buď to opravíme a bude to trochu rychleji. Nebo se pustíme do něčeho nového a postavíme tu zařízení, které bude přesně pro tu službu, která je teď potřeba. Mělo by být hotovo v roce 2026. A co bude s budovou S-centra? Chceme, aby to zůstalo ve veřejných rukách a proto jednáme s Hodonínem. Ale ještě bude chvíli trvat, než se to doladí,“ doplnil hejtman.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Video ze zničeného S-centra v Hodoníně