Na základních školách v Písku je přes sto ukrajinských dětí. Další čekají na zápis

PÍSEK – Na základních školách zřizovaných městem Písek je 106 ukrajinských žáků. Až na několik výjimek se jedná o válečné uprchlíky. Již tento čtvrtek proběhne zápis ukrajinských dětí do píseckých základních škol. Kapacity škol v Písku jsou prý podle odboru školství dostatečné. 

Nejvíce ukrajinských dětí chodí na Základní školu J. Husa, E. Beneše a T. G. Masaryka. „Podle ředitelů škol proběhla integrace ukrajinských žáků bez větších problémů. České děti nové spolužáky velmi dobře přijaly a snaží se jim pomáhat,“ uvedla vedoucí odboru školství a kultury Marie Cibulková. Ukrajinské děti absolvují výuku spolu s českými žáky, několikrát týdně pak mají kurz češtiny.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Například na Základní škole J. Husa v současnosti chodí přes 30 ukrajinských dětí od první po devátou třídu. Česky je tu dvakrát týdně učí zdejší češtinářky. „Měla jsem možnost hovořit s několika ukrajinskými žáky. Česky někteří z nich už celkem dobře rozumí, což je po třech měsících strávených v České republice skvělé. Problém jim sice dělá mluvit česky, ale i to se časem poddá,“ řekla starostka Eva Vanžurová po návštěvě několika tříd na Základní škole J. Husa.

Už ve čtvrtek 9. června se od 14:00 do 17:00 hodin na píseckých základních školách uskuteční zápisy pro ukrajinské děti. Podle informací odboru školství jsou kapacity píseckých škol dostatečné a místa i pro tyto budoucí prvňáčky mají.