U dálnic D8 a D11 přistáli orli v nové podobě. Poutačů se zmocnili mladí studenti AVU!

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Celkem jedenáct velkoformátových symbolů značky Mattoni ve tvaru orla u českých dálnic už svou proměnou prošlo. Jde o čistá umělecká díla bez reklamního sdělení. U dálnic D8 a D11 nyní motoristé míjí zcela nové náměty, které zvítězily ve studentské soutěži AVU.

„Původní propagační poutače jsme dali k dispozici mladým studentům AVU, aby navrhli jejich přeměnu na umělecká díla bez reklamního sdělení. Krajinu tak obohatily unikátní výtvarné motivy, které nejsou nikde jinde k vidění,“ uvedl Ondřej Postránský, ředitel strategického marketingu Mattoni.

Na D8

Autorem nového orla na D8 u Rochova je Matěj Radosta, který své dílo nazval Minerály. Motiv vznikl na základě prací s přírodními prvky, které nenarušují okolí. Inspirací a stěžejním prvkem se staly textury minerálů, kamenů a hornin. „Minerál zde reprezentuje krásu přírody, která se dá nalézt i v nejmenších zákoutích a tvoří podstatu nás všech,“ vysvětluje Matěj Radosta.

Na D11

Orel s názvem Útulné mámení na D11 u Mochova je prací studentky Anastasie Polischuck. Pohled na něj má v pozorovateli vzbuzovat zvědavost, zda je to oční klam, výsledek vlastní představivosti či odpověď na skryté otázky. „Hra tvarů a jejich prolínání v mém díle vytváří provokativní, a přitom přitažlivou syntézu,“ upřesňuje autorka.

Vítězné projekty vzešly z tříkolové studentské soutěže na pražské AVU. Zájem o účast byl mezi studenty pochopitelně velký, počet shlédnutí jejich uměleckých děl u dálnic je totiž naprosto bezprecedentní.

Foto: amic.cz

O orlech Mattoni

Od roku 1998 KMV instalovaly u českých dálnic a silnic I. třídy cca 20 velkých reklamních poutačů se symbolem orla. Všechny byly umístěny v souladu s tehdy platnou legislativou. Za 20 let se tito orli stali součástí obecného vnímání, součástí míst, kde se nacházejí.

Od roku 2018 Mattoni 1873 postupně mění původní poutače na umělecká díla s nekomerčními uměleckými motivy. Ke dnešku zůstalo stát 14 orlů, z toho 11 u dálnic je již přeměněných. Poslední dálniční orel s původním motivem zatím zůstává u Hustopečí a dva zbývají u silnic první třídy.