James Barry byl mimořádným lékařem a člověkem – jen o jeho pohlaví se objevovaly spekulace

James Barry byl lékař a průkopník zároveň, jeden z nejlepších vojenských chirurgů 19. století. Když v roce 1865 zemřel, vyšlo najevo tajemství: anatomicky byl ženou.

Narodil se jako děvče

Narodil se jako Margaret Ann Bulkleyová. Přišel tedy na svět jako děvče, je však možné, řečeno dnešní terminologií, že byl transsexuál. Už v raném věku se rozhodl, že bude žít jako muž. Mohlo to být však také motivované touhou stát se lékařem, v tehdejších dobách byla lékařská profese výlučně mužským povoláním. Kolem patnácti let se tedy na univerzitě v Edinburghu přihlásil ke studiu medicíny a v roce 1812 promoval.

Budil pozornost

Již roku 1813 se stal plukovním chirurgem a byl vyslán do Kapského Města, kde vzbudil pozornost. Byl velmi malé postavy, měřil asi 150 centimetrů a měl pochopitelně jemné rysy – naopak jeho způsoby byly poněkud drsné. Dostával se tak do konfliktu s nadřízenými pro nekázeň. Vyčítali mu též, že se nechová jako gentleman.

Císařský řez

Není tedy divu, že někteří pochybovali o jeho profesních kvalitách. Ale zbytečně. Barry byl vynikajícím lékařem a měl mnoho úspěchů. Roku 1820 kupříkladu provedl právě v Kapském Městě jeden z prvních císařských řezů – a zachránil tak život jak matce, tak dítěti.

Kariéra

Na dalších místech, kam jej odveleli – od ostrova Mauritius přes Svatou Helenu po Kanadu – usiloval Barry o zlepšení hygienického zařízení v armádních leženích. Dále také bojoval za lepší podmínky pro černé vězně v jihoafrických věznicích a nemocné leprou v jejich izolovaných koloniích. Byl neústupný – a právě zde se to vyplatilo.

Na konci své kariéry si vzal neplacené volno, aby mohl odjet ošetřovat vojáky zraněné v Krymské válce.

James Barry zemřel v důchodu na úplavici, vyčerpán roky neúnavné práce a vysilujícími tropickými chorobami. Zanechal přesné instrukce, že má být rychle pohřben v šatech, v nichž zemřel.

Nicméně toto přání nebyl vyslyšeno. Uklízečka, které zaplatili, aby tělo významného vojenského lékaře připravila k pohřbu, to odmítla, když zjistila, že prý je mrtvola ženská. Pravda bývá mnohem složitější, nutno však říci, že doktor Barry byl mimořádným člověkem, který si zaslouží čestné místo v dějinách jak lékařství, tak vojenství. Zachránil stovky životů.