Psi, kočky a jiní tvorové nám mohou přinést nejen radost, ale i zdraví

Češi jsou milovníky psů. Přes 40 % domácností vlastní alespoň jeden psí exemplář. Milujeme ovšem také kočky, morčata, rybičky, pavouky či jiné domácí mazlíčky. V době kovidu výrazně vzrostl počet lidí, kteří se stali chovateli nějakého živého tvora, přičemž největší zájem byl právě o psy a kočky. Pokud se o tyto němé tváře staráme zodpovědně, oni nám naši péči mnohonásobně vrátí, a to na těle i na duchu. Ptáte se, jak?

Psí parťák

Ne nadarmo se říká, že pes je nejlepší přítel člověka. Psi jsou schopni vytvořit se svým pánem naprosto sehranou dvojici. Rozumí nejen mnoha lidským slovům, ale co více, velmi dobře interpretují tón našeho hlasu, naše pohyby nebo i samotný výraz ve tváři. Když pes něco vyvede, mnohdy se na něj stačí jen přísně podívat, a on už moc dobře ví, že je malér. Osvojí si vžité zvyky a pokud je něco jinak (např. naše batole leze někam, kam normálně nesmí, upozorní štěkotem). A hlavně, psí radost z našeho příchodu domů, podobně jako celá jeho láska, je naprosto upřímná.

Co říká věda

Dnes je již vědecky dokázáno, že přítomnost domácích mazlíčků (zejména psů a koček, ale nejen jich) má na člověka velmi pozitivní vliv. Různé vědecké studie zmiňují např. tyto přínosy:

  • Vlastníci domácích mazlíčků mají menší riziko deprese a úzkostí než ti, kteří žádné zvíře nemají a navíc žijí osaměle.
  • Majitelé domácích mazlíčků mají údajně ve stresových situacích nižší krevní tlak než lidé bez zvířat. Některým lidem s vyšším tlakem dokonce pořízení mazlíčka pomohlo tlak snížit. V těchto případech se jedná o dlouhodobější záležitost. Zklidnění organismu může být otázkou i několika měsíců.
  • Majitelé domácích mazlíčků údajně vykazují nižší hladinu triglyceridů a cholesterolu (vysoké hladiny patří mezi rizikové faktory cévních a srdečních příhod) než ti bez domácích mazlíčků.
  • Při hraní a dovádění se zvířetem se člověku vyplavují neurohormony, jako např. serotonin a dopamin, které přispívají k uvolnění a dobré náladě.
  • Hlazení zvířátka člověku dělá dobře a uklidňuje jej. Teplé zvířecí tělíčko zahřeje a stimuluje tak prokrvení v místě dotyku. Lidem např. po mozkové příhodě se doporučuje, aby psa či kočku hladili postiženou končetinou, a tím ji stimulovali.
  • Domácí mazlíčci pomáhají svým majitelům přežít infarkt déle v porovnání s lidmi bez zvířátka.
  • Majitelé domácích mazlíčků starší 65 let navštěvují svého lékaře až o 30 % méně než ti bez mazlíčků.

Pohyb, doteky a denní řád

Pokud si člověk pořídí psa, časem se mu (tj. člověku) zpravidla zvýší fyzická kondice, protože pes potřebuje minimálně aspoň pravidelně vyvenčit. Nicméně čtyřnohý přítel přijme s radostným štěkotem i dlouhé procházky. Tehdy novopečení majitelé zhubnou i nějaké to kilo.

Pravidelná péče o zvíře nutí člověka k určitému dennímu řádu a aktivitě, což je velmi důležité právě u lidí s depresemi a dalšími psychickými problémy, kdy mají třeba problém „jen“ vstát z postele. Dotyk a hlazení zejména zvířat se srstí zklidňuje. Právě zklidnění pomáhá u neurotických potíží, u již zmíněných úzkostí a depresí, dále také u nemocných s poruchami pozornosti, s demencí, s autismem a celou řadou dalších nemocí.

Zvíře není hračka

Při pořízení domácího mazlíčka je však potřeba myslet na to, že zvíře potřebuje náležitou péči i podmínky. Jeho chov není zadarmo. Měli bychom tedy zvolit takové zvíře, jehož chov jsme schopni zvládnout. Zvíře není totiž hračka, kterou můžeme odhodit do krabice, až nás omrzí.