Votvírák v Milovicích už je v plném proudu, na 17 tisíc návštěvníků dohlíží policisté. Kolik drog už zabavili?

NYMBURK – Na milovickém letišti se koná největší hudební festival konaný v České republice. Od pátku do neděle se zde koná Votvírák.

Po dvou letech covidové pauzy ožilo milovické letiště největším hudebním festivalem. Po tři dny, od 10. do 12. června, se zde opět koná Votvírák 2022. Vzhledem k tomu, že se jedná o festival, na který se sjíždějí tisíce návštěvníků, zajišťuje tu bezpečnost v plné polní také policie.

Desítky policistů, ať už dopravních, pořádkových, kriminalistů, ale i policisté se psy vycvičenými na vyhledávání psychoaktivních látek, jsou na nohou. Na místě situaci monitorují drony. Spolu s policisty jsou tu i příslušníci Celní správy, jízdní policie, ale také záchranáři.

Bez kolon a kolizí

Na místo již dorazilo převážně osobními vozy na sedmnáct tisíc návštěvníků. Přesun návštěvníků na největší hudební produkci monitorovali policisté z dálničních oddělení. Ti, kteří dohlíželi na provoz na dálnici D10 nezaznamenali žádné problémy. Vše se obešlo bez kolon či kolizí. Provoz byl plynulý i na exitu 27 – Benátky nad Jizerou.

Alkohol a drogy

Policisté řešili dosud spíše prohřešky v dopravě. Nejčastějšími jsou nerespektování dopravního značení, někteří návštěvníci již přijeli pod vlivem alkoholu či drog. V pátek se jednalo o jednotky řidičů. Ve spolupráci s celníky se do této chvíle podařilo u návštěvníků, kteří mířili na festival, zajistit bezmála 60 gramů pervitinu, 16 gramů marihuany a tablety extáze.

Držení omamných a psychotropních látek v rovině přestupku řešili policisté ve třech desítkách případů. Pěti řidičům byl zadržen řidičský průkaz, jeden účastník festivalu se bude zpovídat z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. Přijel vozem, i když měl vysloven zákaz řízení motorových vozidel.

Pol Point na místě

Na milovickém letišti je rovněž k dispozici mobilní Pol Point, kde mohou návštěvníci podat přímo z místa konání festivalu videokonferenční oznámení o jakémkoliv protiprávním jednání.

→Video 

Zdroj: PČR