Silný déšť a vichřice na jihu Moravy: Hasiči řešili spadané stromy a střechy hlavě na Břeclavsku

JIHOMORAVSKÝ KRAJ – V pondělí kolem šesté hodiny k večeru zasáhly jižní Moravu a hlavně Břeclavsko a Znojemsko, prudké vydatné deště a vichřice, která kácela stromy, sloupy elektrického vedení a trhala střechy. Hasiči mezi 17.30 a 19. hodinou, kdy byly bouřky nejsilnější, vyjížděli k 32 událostem.

V souvislosti s vydatným deštěm v pondělí hasiči nejčastěji zasahovali u spadených stromů. „K 20. hodině jsme evidovali celkem 45 událostí. Celkem 29 událostí jsme řešili na Břeclavsku. Ve 41 případech se jednalo o stromy spadlé převážně na komunikace,“ vyjmenoval mluvčí hasičů Petr Příkaský. Jak řekl Petr Münster z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu, podle meteorologů je možné, že se přes Břeclavsko prohnalo malé tornádo rok po velikém tornádu. Silný vítr sroloval část plechové střechy na bytovém domě ve Staré Břeclavi. V nedaleké obci Lanžhot větrné poryvy způsobily veliké škody na střechách, v jedné ulici strhaly tašky skoro na všech střechách. Hasiči zajišťovali střechu rodinného domu pomocí automobilového jeřábu. V Rakvicích čerpali vodu z vinného sklepa. Stromy z budov hasiči odstraňovali v obci Křepice na Znojemsku a Vedrovice. V devíti případech padající stromy poškodily i vedení vysokého napětí. Řada domácností byla bez elektřiny. Nejpostiženější oblastí bylo Břeclavsko, kde bylo bez elektřiny  1400 odběratelů.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.