Strážníci zkontrolovali před sezonou Brněnskou přehradu

BRNO – Poříční jednotka městské policie se potopila do vod Brněnské přehrady, aby zkontrolovala, jestli na dně nejsou nebezpečné předměty, které by ohrožovaly koupací sezonu obyvatel. Pár skleněných lahví našla, ale v menším množství, než je obvyklé.

Strážníci se zaměřili na okolí mola na pláži U Sirky. Dno bylo na většině míst čisté a bezpečné pro pohyb, několik rozbitých lahví a plechovek přesto našli. V blízkosti koupacího mola Rakovec bylo více těchto předmětů, což odpovídalo hlášení, které hlídky dostaly. Městská část Bystrc nahlásila, že se na molu scházeli lidé, kteří tady po večerech pili alkohol a záměrně do vody házeli lahve, které úmyslně rozbíjeli. „Podle vyhlášky je rakovecké molo jedním z míst, kde se alkohol vůbec pít nesmí, a totéž platí i do vzdálenosti padesáti metrů od něj. Naše poříční jednotka i bystrcké hlídky si proto dodržování tohoto omezení všímají,“ upozornil Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Při znečišťování muži zákona nikoho nepřistihli, několikrát ale museli vracet na svá místa záchranné kruhy, které někdo hodil do vody, případně odnesl do lesa. To tonoucího člověka může stát život. Strážníci poříční jednotky využívají k těmto kontrolám dva motorové čluny a plní i roli vodních záchranářů. Vloni touto dobou při svém výcviku zachránili život topícímu se neplavci, který upadl z paddleboardu. Poříční jednotka zejména mimo rekreační období působí po celém městě, dohlíží i na veřejný pořádek a v případě potřeby zajišťuje hlídky z lokálních služeben.