Odevzdejte starý mobil, pomůžete gorilám

OLOMOUC – Přestože olomoucká zoo gorily nechová, iniciovala projekt, kdy můžete odevzdat svůj starý, třeba i nefunkční mobil. Tímto nejen vytřídite elektroodpad, ale také přispějete k ochraně goril a jejich prostředí v Africe.

Olomoucká zoo přivezla zcela nové tubusy na sběr vysloužilých mobilů. Od pátku 17. června budou umístěny přímo u vstupu do zoo a na dalších místech v Olomouci. Peníze, které zoologická zahrada získá za odevzdaná zařízení, budou použity na pořízení vybavení pro strážce biosférická rezervace v Kamerunu. Tropické deštné lesy vinou bezohledné těžby dřeva den za dnem mizí. S nimi zanikají i domovy goril, pralesních slonů, antilop bongo a dalších zvířat, která jsou pytláky lovena pro maso. Jedni lidé gorilám berou domov a druzí se snaží, aby o něj nepřišly. „K takovým ochráncům zvířat může patřit každý a pomoc v tomto případě nic nestojí. Přinesete již nepoužívaný, či nefunkční vysloužilý mobil, pomůžete tak nejen gorilám, ale i dalším tamním živočichům i rostlinám,“ objasňuje zooložka Jitka Vokurková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Proč mobil

Recyklací tantalu, vzácného kovu obsaženého ve starých mobilech, se snižuje potřeba jeho primární těžby, která má v Africe negativní dopad na tropický deštný les, a tedy i na ohrožené gorily. Sběrem a následnou recyklací se tak může veřejnost zapojit do boje proti pytláctví a současně napomoci k osvětě místních obyvatel. Jejich přístup vůči gorilám a deštnému lesu je v celé problematice klíčový. Za každé odevzdané zařízení vyplatí společnost Rema Systém, která zajišťuje recyklaci elektroodpadu, 10 korun. Peníze budou použity na pořízení vybavení pro strážce biosférické rezervace Dja v Kamerunu.

Kde můžete mobil odevzdat

Ve vstupní hale Zoo Olomouc, v Informačním centru Olomouc v podloubí radnice, na Univerzitě Palackého, v prostorách vrátnice Zbrojnice na Biskupské náměstí 1 v Olomouci se nalézají sběrné boxy, do kterých postačí starý telefon vhodit.

Sběrný tubus v olomoucké zoo