Složky IZS trénovaly záchranu tonoucích na Rozkoši

NÁCHODSKO – Toto úterý více než padesátka hasičů, vodních záchranářů a policistů, za pomoci chrudimských výsadkářů 43. výsadkového pluku Armády ČR trénovalo připravenost na mimořádnou událost. Tou byla simulace záchrany většího počtu tonoucích osob z vodní hladiny.

Výsadkáři na místě prováděli seskoky padákem do vln vodní nádrže Rozkoš. Během celého dne zrealizovalo přes 150 výsadkářů celkem 11 seskoků. „Seskoky do vody provádí AČR pouze v letním období, a to 2x až 3x ročně na různých místech. Do vody přitom mohou seskakovat pouze zkušení výsadkáři, kteří mají za sebou 20 seskoků a více,“ říká mluvčí hasičů Martina Götzová.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Po seskoku byli vojáci jako figuranti zachráněni zasahujícími složkami z vody a transportováni na předem určené místo. Po každém seskoku bylo zapotřebí z vody zachránit až 15 figurantů, k tomu byly připraveny čluny.

Cvičení se zúčastnili profesionální hasiči z Hradec Králové, Trutnova, Dobrušky, Velkého Poříčí, Rychnova nad Kněžnou, Jaroměře, Jičína, Dvora Králové nad Labem a také dobrovolné jednotky Velká Jesenice, Česká Skalice, Nové Město nad Metují a Jaroměř. Zapojeni byli též policisté z obvodního oddělení Česká Skalice a Vodní záchranná služba Českého červeného kříže.