Fanoušci historie dopravy se mohou těšit na Dny dopravní nostalgie v Brně

BRNO – V rámci festivalu RegioJet Ignis Brunensis a jeho součásti Dnů dopravní nostalgie  připravil KORDIS pro příznivce jihomoravského integrovaného dopravního systému na sobotu 18. června vzpomínkovou akci na výročí 60. let ukončení jízd vlaků po trati Stará Tišnovka. KORDIS srdečně zve všechny příznivce historie, parních mašinek a města Brna.

Stará Tišnovka v minulosti spojovala Královo Pole s centrem Brna a vedla po zcela jiné trase než dnes. Po ukončení defilé historických vozidel městské dopravy na brněnském náměstí Svobody začnou mezi centrem Brna a nádražím Brno – Královo Pole jezdit po 20 minutách až do 16 hodin historické autobusy objednané KORDIS. Na královopolském nádraží bude připraven historický posunovací vláček, který v rámci vzpomínek na Starou Tišnovku bude pendlovat přibližně po půlhodině od 12 do 16 hodin mezi stávajícím vlakovým nádražím a původním královopolským nádražím u ulice Košinova. Na nádraží pak ve spolupráci se Správou železnic, s. o. bude připravena výstavka plánů na úpravu rekonstrukce nádražní budovy.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Cena za zpáteční jízdenku historickým autobusem bude 40 Kč, cena za projížďku parním vlakem tam a zpět bude rovněž 40 Kč. Děti do 6 let pojedou zdarma, poloviční jízdenka čeká na děti a mládež od 6 do 18 let, seniory nad 65 let a případně i pejsky. Přeprava s kočárkem ve vlaku není možná. Jak na náměstí Svobody, tak i v Králově Poli pak budou i stánky IDS JMK, kde se budete moci dozvědět informace o tom, jak cestovat po Brně i mimo Brno a získat tipy na krásné výlety po celém kraji. V Králově Poli bude v prodeji i kniha k výročí ukončení provozu na Staré Tišnovce. Atmosféru doby zahájení provozu současné budovy i nové Tišnovky připomene i výpravčí v historické prvorepublikové uniformě, která se nosila v letech 1934 – 1954. Bude připravena i scénka „Obtížný rozjezd parního rychlíku od vjezdového návěstidla a pomsta topičova ve službě liknavému výpravčímu“. Po scénce bude vždy po nástupišti následovat samosběr suvenýrů – kousků černého uhlí z lokomotivy. Jízdenky lze zakoupit na místě.