Bystřičtí hasiči se už zabydlují v nové hasičárně

BYSTŘICE POD HOSTÝNEM – Profesionální hasiči z Bystřice pod Hostýnem se přestěhovali do nových prostor. Požární stanice se dnes v 11 hodin slavnostně otevřela za přítomnosti významných hostů, kteří měli možnost si zázemí prohlédnout.

Na stanici slouží 15 příslušníků ve třech směnách a velitel stanice, v průběhu stavby ale padlo rozhodnutí prostory navýšit na 24 hasičů a velitele. Důležitou vlastností je, že je postavena v takzvaném pasivním standardu, čímž splňuje přísná kritéria energetických úspor. Ve Zlínském kraji je teprve druhou takovou stanicí.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Do nových prostor se hasiči přestěhovali už 10. května. „Hasiči zde získali zejména prostornou garáž pro stále větší zásahovou techniku, sklady, zázemí pro jednotku, zahrnující školicí a odpočinkové místnosti, místo pro fyzickou přípravu, stravování, sociální zázemí a další prostory nutné pro zabezpečení akceschopnosti,“ popsala mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

„Jako prakticky na každé stavbě, i zde se objevily nečekané problémy. Asi největším z nich byl nestabilní svah při zemních pracích. Se všemi komplikacemi se však dodavatel velmi zdatně vyrovnal, pružně reagoval na naše požadavky a navrhoval řešení,“ upřesnil vývoj stavby ředitel HZS Zlínského kraje Vít Rušar.

Celkové náklady se vyšplhaly na 72 milionů korun. Přes 13 milionů pokryly evropské dotace, 5 milionů poskytl Zlínský kraj a pozemek bezúplatně převedlo město Bystřice pod Hostýnem do majetku krajských hasičů.

Foto: HZS ZK
Foto: HZS ZK
Foto: HZS ZK
Foto: HZS ZK